Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåtid och samtidi pepparkaksdeg

Pepparkaksdoften omslöt juryn som hade till uppgift att döma i årets pepparkakshustävling. Bidragen var uppdukade på kalastorget i Måltidens hus.

Ingen lätt uppgift konstaterade juryn. Bidragen var visserligen färre i år, men det komplicerade snarare situationen.

– Det finns inte så mycket att välja på. Och jag saknar faktiskt kreativiteten, säger livsmedelshygienprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham som skärskådade skapelserna tillsammans med Bengt Rodell från Fidu, Förberedande industridesignutbildningen, företagaren Jaco Nerings och Caroline Sturesson, chef på Grythyttans gästgiveri.

Ätbarhet

De tittade på helhetsbilden men särskilt noga på gestaltning, budskap, hållbarhet och ätbarhet.

– Tävlingen har invecklats över åren. Spontaniteten är inte så spontan längre. Skapandet har intellektualiserats, säger Bengt Rodell.

Här fanns bland annat monopolspel, och några palatsliknande byggnader tillsammans med fantasifulla bakverk med en hel berättelse bakom.

– Jag har jobbat i restaurangbranschen hela mitt liv och sett många pepparkakshus, men inga av det här slaget, säger Caroline Sturesson och reflekterar över att många bidrag präglas av våld och krig.

Samtiden

– Säger kanske något om samtiden, vad vet jag.

Det sockersöta fanns ändå med och ett gullighetspris instiftades när man hade svårt att enas.

På söndag presenteras vinnarna i de olika kategorierna i samband med Grythyttans julmarknad. Pepparkakshusen kan beskådas till 9 januari i Måltidens hus.