Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorer och flyg stora miljöbovar

Örebro. Anno 2014, är ödesåret när forskare, politiker och FN:s klimatpanel äntligen enats. Genom att nu veta och förstå, att koldioxidutsläppen med startår 2015 måste minska och detta radikalt.

År 2014 är med andra ord historiskt i människans livstid.

Vi måste nu se oss själva i stället för att skylla på annat/andra.

Vi föräldrar, far- och morföräldrar är de första människorna vilka vet att vi i dag, genast och rejält måste ändra vårt levnadsbeteende.

Jag är själv farfar med barnbarn vilka är framtidens samhällsbyggare om cirka 15-20 år. För mig är det en stark vilja och självklarhet att med små uppoffringar ge mina barnbarn och därmed alla barn självklar rätt till syre, vatten och ett stabilt klimat.

Internet är i dag tillsammans med flygresor vår största klimatpåverkare och där varje människa själv kan göra enkla små uppoffringar.

Exempelvis ett brev/avi kostar koldioxidutsläpp 20 gram, lika mycket som ett mejl/sms/internetbetalning, exklusive lästiden och lagring i servern. Problemet är skillnaden i antal vid respektive livsbeteende. En sökning på till exempel Google och så vidare, cirka tio sekunder kostar 0,2 gram koldioxid. Vad kan vi som individer göra för små, enkla och omgående uppoffringar för att radikalt börja sänka koldioxidutsläppen, hejda klimatförändringar och därmed ge våra barn och barnbarn en rimlig chans?

Klimatklokt:

Minimera tiden på datorn när du är uppkopplad.

Minimera Facebook, Twitter, bloggar, selfies med mera

Minimera betal- och kreditkortsanvändning.

Minimera gps:en.

Minimera smarttelefon.

Minimera Ipaden.

Minimera nedladdning av musik och film.

Avstå från flygsemesterresor.

Sluta helt enkelt att vara slav under banker, IT-bolag och resebyråer. Att minimera eller vara utan ovanstående är ingen katastrof för dagens vuxna för att klara barns och barnbarns framtida klimat och dessutom att hantera ändliga naturresurser.

Enorma mängder energiproduktion till ”underhållning” respektive bankvinster kan här omgående frigöras och prioriteras till boende, service, tjänster, anställningar och ett livsbejakande beteende. Därutöver kan kolkraft och kärnkraft börja avvecklas.

Inte ens den ”heliga” tillväxten blir här hotad. Tvärtom. Uttagen energi blir värden i stället för klickande bilder och meddelanden vilka därutöver tar energi efter ”gillandet” genom lagring i serverhallar.

Bilder, filmer och selfies är ”värstingar” gentemot mejl, sms och sökningar och så vidare. Internet förväntas öka från 2,7 miljarder till 3,6 miljarder användare och med 60 procent ökad energislukning till 2020.

Citat: Människan, trots konstnärliga anspråk, sitt raffinemang och många talanger har ett tunt lager mylla att tacka för sin existens och det faktum att det regnar ibland.

Anders Hellgren

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel