Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datumen då hösten kommer

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den klimatologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga i intervallet 0 till 10 grader.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar inträffa: Kiruna 16 augusti, Östersund 5 september, Stockholm 29 september, Malmö 12 oktober.

Uppvärmningen från solen avtar. Solen står gradvis allt lägre på himlen och uppvärmningen blir efterhand lägre.

Det omgivande havsvattnet hjälper till att behålla sensommarvärmen lite längre i söder, medan avkylningen på grund av den minskade solinstrålningen brukar märkas snabbare i norr. Större temperaturskillnader leder till att den energi som skapar lågtryck i atmosfären ökar. I västvindbältet över Nordatlanten och norra Europa bildas vandrande lågtryck och stormar. Bakom lågtryck, som passerar Skandinavien, strömmar allt kallare luftmassor söderut. I den kamp som kalla och varma luftmassor utkämpar, utbreder sig höstluften stötvis, avbrutna av varmluftens sista ansträngningar.

Hösten i år har kommit och etablerat sig över stora delar av Norrland och nordvästra Dalarna, medan det fortfarande är sensommar över Götaland, stora delar av Svealand och längs Gästrikekusten. En mild period väntas framöver för södra Sveriges del. Följ utvecklingen av höstens ankomst på http://www.smhi.se, årstidskarta.