Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Ät tillsammans med någon annan – någon gång kanske det är du som är ensam

Annons

Vi svenskar är på gott och ont individualister och det märks när det kommer till måltider.

Häromveckan höll Agneta Yngve som är professor vid Hotell – och Restauranghögskolan föredrag i Kräcklinge på temat "måltidens betydelse". Hon berättade att antalet "ensamätare" ökat markant i Sverige och det handlar främst om dem som är ofrivilligt ensamma.

Människor mår bra av att få äta ihop och den som är utsatt för ofrivillig ensamhet äter sämre, har lättare att bli sjuk och lever inte heller lika länge som den som har tillgång till sällskap.

Människor mår bra av att få äta ihop och den som är utsatt för ofrivillig ensamhet äter sämre, har lättare att bli sjuk och lever inte heller lika länge som den som har tillgång till sällskap.

Påsk, midsommar och jul är de stora högtider då maten förenar över generationsgränserna. Tonåringar som i vanliga fall inte skulle äta "traditionell mat" vill ha sill på bordet för det var det som farfar eller mormor åt. Dessa tre högtider är också tillfällen då maten ritualiseras också för ensamhushållen. Om detta kan jag själv berätta då jag under en tentaperiod sökte igenom London för att hitta sill för att skapa lite traditionell midsommarkänsla i mitt studentrum.

När det gäller gemensamt ätande och hälsa märks det främst bland äldre. Inom den gruppen finns en stor grupp som är ofrivilligt ensamma och därför är initiativ som Äldrekontakt – som startades 2008 och nu har växt till ett rikstäckande nätverk – välkommet. Volontärer ser till att ensamma äldre får någon att umgås med över en kaffe eller en måltid. Ett lämpligt sätt att fira denna påsk är därför att äta tillsammans.

Därför är en lämplig avslutning på denna text att helt sonika önska glad påsk och hoppas att du har det trevlig med god mat, dryck och nära och kära.

För genom en sådan gemensam ritual blir vi både friskare och gladare. Måltider förenar och trevnad bidrar till att vi också blir friskare. Därför är en lämplig avslutning på denna text att helt sonika önska glad påsk och hoppas att du har det trevlig med god mat, dryck och nära och kära. Om det råkar vara så att det finns en äldre släkting eller kanske en bekant som man vet sitter ensam går det att lyfta luren och bjuda in den person en stund under påsken. För en dag kan det vara vi som sitter ofrivilligt ensamma.