Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lindén: Bo Cavefors var en av folkhemmets bråkstakar

Som litteraturintresserad och med fascination för bråkstakar, rabalder och politik gick det inte att undkomma förläggaren Bo Cavefors som dog igår.

Annons
Anhöriga till Baadher Meinhof ligans fängslade medlemmar under en protest framför Justitiedepartementet i Düsseldorf 1974.

Han var bördig från Falun i Dalarna, hade sin verksamhet i Skåne och det vilade alltid något rebelliskt över honom – trots att han hade protesterat – som kanske var en rest av de dalkarlar som alltid ville reta kungamakten och i detta fall etablissemanget i Stockholm. Mellan 1959 och 1982 drev han Bo Cavefors förlag i Lund och mellan 1974 och 1985 även Verlag Bo Cavefors i Zürich.

Han var bördig från Falun i Dalarna, hade sin verksamhet i Skåne och det vilade alltid något rebelliskt över honom – trots att han hade protesterat – som kanske var en rest av de dalkarlar som alltid ville reta kungamakten och i detta fall etablissemanget i Stockholm.

Om utgivningarna har det redan skrivits spaltkilometer såsom om de västtyska terroristerna Baader Meinhof ligans (Röda armé-fraktionen som vanligtvis förkortades RAF) texter men även den tyske författaren Ernst Jünger vars konservatism många menade var rent högerextrem samt den svenske nazistledaren Per Engdahls memoarer. Cavefors hade många kritiker och 1979 gjorde polisen faktiskt razzia hos förlaget i Lund med anledning av samröret med RAF. Det var en unik händelse i svensk historia då man måste gå tillbaka till andra världskriget för att hitta något liknande.

Det senare på grund av att han på 1990-talet återkom med tidskriften Svarta fanor som var starkt konservativ och där många skribenter debuterade som senare skulle gå till andra publikationer.

En del människor i mina föräldrars generation stämplar Cavefors som vänsterextremist och andra tycker att han istället stod för långt ut på högerkanten. Det senare på grund av att han på 1990-talet återkom med tidskriften Svarta fanor som var starkt konservativ och där många skribenter debuterade som senare skulle gå till andra publikationer. Exempelvis Samtidsmagasinet Salt där en av grundarna Jonas De Geer numera är framträdande inom svensk nynazism men även till Axess så det finns fog för att påstå att Cavefors också påverkade den borgerliga idédebatten och detta till det bättre.

Filosofen Friedrich Wilhelm Nietzsche var en av Cavefors förebilder.

Det går inte riktigt att summera Cavefors "karriär" även om det redan nu har publicerats avhandlingar om honom. Efter Svarta fanor uppträdde han som performanceartist i Skåne där han ofta gjorde riktigt bisarra saker på scenen. Om det fanns ett syfte skulle man kunna säga att det var att provocera och det rejält. När han 2009 skrev sina memoarer varvades hyllningar till antikens Grekland och 1700-talets upplysning med meningar som att: "Den liberala demokratin, som den i dag praktiseras i Sverige, den repressiva toleransen, är mer frihetskränkande och frihetsberövande än förrförra århundradets monarkistiska furstar med direktlinje till Vatikanen.”

På många sätt kan han liknas vid en förläggarversion av IT-entreprenören Jan Stenbeck som denna sida skrev om för en vecka sedan. Cavefors såg till att hämta det bästa och mest provokativa från kontinenten för att röra om i grytan i det provinsiella landet i norr.

Var Bo Cavefors antidemokrat? Troligtvis inte. Ville Bo Cavefors provocera? Absolut. Men faktum kvarstår att Cavefors förlagsutgivning hör till den mest spännande under förra århundradet och för det förtjänar han en eloge. På många sätt kan han liknas vid en förläggarversion av IT-entreprenören Jan Stenbeck som denna sida skrev om för en vecka sedan. Cavefors såg till att hämta det bästa och mest provokativa från kontinenten för att röra om i grytan i det provinsiella landet i norr. Nu finns han inte längre och livet blir definitivt mindre intressant utan honom eller rent av tråkigare. Må han vila i frid.

Bo Cavefors, förläggare, blev 82 år gammal.

Annons