Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är Pihlskolans egna Nobelpristagare

Om likgiltighet, om konflikt mellan förnuft och känslor och om flykten från ett land i krig. Det är ämnena för segrarbidragen i Pihlskolans uppsatstävling Lilla Nobel.

Varje år arrangerar gymnasieskolan sin stora författartävling. På måndagen, i samband med luciaaktiviteter på skolan, tillkännagavs vilka tre elever som hade tagit hem första pris i respektive tävlingsklass. Årets huvudtema var känslor.

Ronja Salén vann i klassen Novell, Fardin Kedri vann Egna tankar och Jenny Wikman i Dikt.

Ronjas bidrag har rubriken ”Blasé”. Berättelsen skildrar en utbredd likgiltighet, såväl i samhället i stort som i enskilda relationer mellan människor.

– Det handlar om en kille och hans flickvän, om livet på jobbet, där hemma och ute på gatorna, sammanfattar Ronja.

Fardin flyttade från Irak till Sverige i december år 2004. Hans uppsats heter ”När helvetet bröt lös”.

– Vi kom tolv personer från ett Irak i krig och det är mina upplevelser från Irak till det liv vi nu lever i Sverige som jag skriver om, säger Fardin.

Jennys dikt handlar om människans komplicerade känsloliv. ”Att fördärva dig lämna mig fördärvad” heter dikten.

– Jag skriver om hur krånglig jag är, att jag aldrig kan bli kär. Om konflikten mellan känslor och förnuft, säger Jenny.

Skriver när de hinner

Både Jenny och Ronja berättar att skrivandet är en vardagssyssla för dem. Bägge skriver gärna såväl i skolan som på sin fritid, även om det är svårt att hinna sådant just nu med tanke på allt arbete i skolan. Fardin föredrar fotboll och styrketräning på sina lediga timmar men tillägger att han skriver när han måste.

Prissumman är på 500 kronor per tävlingsklass. På frågan vad pengarna ska användas till svarar alla tre nästan samtidigt att de ska till Örebro och shoppa.