Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är världens rikaste

Den amerikanska tidskriften Forbes har listat världens rikaste män och kvinnor. Två svenskar är med på topp-15.

Rikast av svenskarna är Ikeas grundare Ingvar Kamprad som med sina 23 miljarder dollar är elfte rikast i hela världen. Strax bakom, på plats 13, ligger H huvudägare Stefan Persson med 22,4 miljarder dollar. Stefan Persson har gjort ett rejält språng i listan från fjolårets artondeplats och "futtiga" 14,5 miljarder.

Rikast på planeten är den mexikanske affärsmannen Calos Slim som gjort sig en förmögenhet på 53,5 miljarder dollar i telekombranschen. Bill Gates då? Jodå, han är med i toppen som vanligt. På plats två, en halv miljard bakom Slim. På tredje plats är Warren Buffet. De tre är i en klass för sig, nästan 20 miljarder framför nästa person på listan.

Listan kännetecknas av att den i stort sett bara innehåller äldre män. På topp-10 finns inga kvinnor över huvud taget, och bland topp-20 bara tre. Ingen av de tjugo rikaste är under 50 år gammal. Medelåldern är 66 år.

Rikaste svenskarna

1 (11) Ingvar Kamprad 23,0 miljarder dollar

2 (13) Stefan Persson, 22,4 mdr

3 (40) Birgit Rausing, 13,0 mdr

4 (64) Hans Rausing, 10,0 mdr

5 (123) Antonia Johnson. 6,0 mdr