Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bär på mångatunga minnen

Annons

På sina ryggar och i sina armar bär de folks minnen, de käraste ägodelarna.De knäar i trappor och finner säker balans.De lyfter tonvis av prylar – i solsken, i ur och skur.Flyttgubbarna ser sin stad möter och möter örebroare.

Örebro dragarlag ska utföra flytt åt Claes och Eva Hallqvist, från Västra vintergatan till Ånäsgatan.

Flyttgubbarna är egentligen inte alls några gubbar-om man kanske tänker på ”gubbe” som en orörlig äldre man. Männen som flyttar på Väster är i själva verket raska, raka män med humor i blick.

Basen Leif Magnusson har denna dag hjälp av Kalle Nordkvist, Patrik Johansson och Johnnie Vandenberghe.

Utan att knota sätter de igång. Paret Hallqvist har förberett och samlat flera av sina tillhörigheter i lådor.

– Typiskt att det är på högs-ta våningen, skrattar Johnnie.

Hur många vändor Johnnie med kolleger gör vid en vanlig flytt har han ingen aning om. Han tänker inte räkna trappstegen ...

Boklåda, boklåda efter boklåda kånkas ned till flyttbussen. Strapatsen känns lite lättare när man kan slänga käft med varandra.

Och käft slängs. Det kan Stadsliv intyga. Johnnie, som blott fyller 52 år i år, får veta att han är en spoling. De som är äldre än unge Johnnie får minsann också veta det.

Alla vet hur de ska lyfta – absolut inte med ryggen utan med benen och med armarna.

– Mina ben har under åren blivit som klubbor. Det har hänt att jag ”växt ur” byxor eftersom mina ben har fått mer muskler, säger Leif som flyttat i 40 år, och som fortfarande flyttar, trots att han fyllt 70 år.

Det pustas i trapphuset på Västra vintergatan. Mattor, en tv, ett fragilt barskåp, ett gammalt träskåp, bokhyllor, bord, en mikrovågsugn, en byrå och mycket annat tas varsamt ned till flyttbilen.

Vägen mot flyttbilen är säkrad. Här ska man inte kunna dratta på ändan.

Killarna talar med varandra under lyften.

– Har du balans? Ser du tillräckligt mycket? Kommer du fram? Vi går så där för att komma runt hörnet!

Förarhytten till flyttbilen är låst av synnerligen givna skäl. En gång blev en av mannarna bestulen på sina mackor, som låg i den då olåsta förarhytten. Den onda stölden gjordes då killarna gjorde av med energi i någons lägenhet.

Johnnie vet att ett litet mellanmål kan göra susen. Därför stoppar han alltid i sig lite frukt – och just denna dag-vitlökskorv.

Kalle Nordkvist är i konstant rörelse. Efter att ha lyft ett runt bord förklarar han:

– Även när det är jättekallt ute så svettas jag hela tiden.

Flyttkarlarna har under åren sett åtskilligt. Dörrar till stängda miljöer har öppnats för dem. Kliver man rakt in i folks vardagsrum blir man varse en verklighet som emellanåt kan vara hård och grym.

Leif och de andra har mött människor som är på väg mot nya liv. Uppbrott. Avsked. De har bevittnat bråk mellan makar som en gång velat dela liv, men i stunden gör allt för att förgöra den andras liv. Strid om prylar. Strid om vem som ska ha hunden.

Numera sticker inte Leif Magnusson ned händerna i soffor utan att först lyfta bort kuddarna.

– Det har hänt att jag hittat en speciell sorts sprutor – och sådana sprutor finns både hos ”fina” och mindre fina familjer, säger Leif.

– Men trots allt tråkigt har vi dock roligt allt som oftast. Det trista får man tänka bort. Det kan inte vi göra något åt, säger Leif.

En fråga måste ställas. Har något gått sönder under dina flyttar?

– Bara två gånger på 40 år har jag anlitat försäkringsbolag. En gång tappade en av mina killar en tv. Orsaken till att han tappade apparaten var att den var så fruktansvärt flottig att han tappade greppet om apparaten. Det slutade med att ägaren till tv:n tog skadan på sin hemförsäkring.

Efter några timmar lämnar Örebro dragarlag Rosta för att fara vidare mot Ånstagatan.

Anders Erkman

019- 15 51 89

[email protected]

BILD: STIG NYSTRÖM