Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De besegrade Bergslagsleden – på rekordtid

85 timmar, 33 minuter. Där har ni det nya rekordet på hela Bergslagsleden, drygt 28 mil.Trots fysiska och mentala smärtor klarade Johan Röjler och Peter Knoblach kraftprovet, och nådde Stenkällegården på torsdagskvällen.– Jag är faktiskt helt tagen. Det var overkligt, säger Röjler.

I fjol försökte de – men misslyckades, tvingades bryta redan vid Leken.

I år kunde ingenting stoppa Johan Röjler, 34, och Peter Knoblach, 34, från att forcera hela Bergslagsleden, från Kloten i norr till Stenkällegården drygt 28 mil söderut, på mindre än fyra dygn.

Tiden, 85 timmar och 33 minuter, är med 11,5 timmars marginal rekord. Ingen har klarat leden snabbare.

Men det gick långt ifrån problemfritt. Röjler hade rejäla mentala svackor under de två sista dagarna, och dessutom stora problem med vänster knä, och även Knoblach hade ont i ett knä. Onsdag eftermiddag och hela torsdagen tvingades de uteslutande gå i stället för att springa.

– Jag får erkänna att jag var ytterst tveksam om jag skulle kunna fortsätta när vi gick och la oss på onsdagskvällen. Jag var så svullen och stel och kunde inte röra på mitt vänstra knä. Men när jag vaknade upp på morgonen kände jag: "Det här kan jag gå på!" Det kunde jag inte kvällen innan, säger Röjler.

– Den största utmaningen var de tre första dagarna, de slet otroligt mycket både på psyket och på kroppen. I dag såg vi målet, säger Knoblach och fortsätter:

– Onsdagen var det otroligt tungt, alltså. Allmäntillståndet och humöret var i botten, man var låg på energi och uttråkad. Det kändes svårt att ansamla kraft för att ta ett enda löpsteg.

Duon nådde målet i Stenkällegården strax efter 18.30-tiden på torsdagskvällen, och känslorna var översvallande när äventyret till slut var över.

– Det var eufori. Overkligt att äntligen vara framme. Det här är något som Peter och jag levt med det sista året, som vi tränat för och pratat om och tänkt på sedan vi tvingades bryta förra året. Att nu komma i mål … Det är helt fantastiskt. Jag är faktiskt helt tagen, säger Röjler.

Som skridskoåkare vann Röjler junior-VM-guld, tog sig till tre OS och vann över 50 SM-guld. Men rekordet på Bergslagsleden står sig bra i konkurrensen.

– Det är så annorlunda än allt annat jag gjort, det här är så tydligt en prövning av vilja och mental styrka, något helt annat än skridskoåkningen. Men jag rankar det väldigt, väldigt högt, framför allt eftersom jag fått göra det tillsammans med Peter och vi stöttat varandra i det här under så lång tid. Det är fantastiskt att vi stod pall, säger han.

85 timmar, 33 minuter. Hur länge står sig den tiden?

– Det finns många som kan slå den. Men det kräver fokusering och mycket vilja. Det är ett tufft projekt.

Men Johan Röjler och Peter Knoblach har bevisat att det inte är omöjligt.

Insamlingen

Så mycket pengar drog de in

Under de fyra dygnen på Bergslagsleden samlade Röjler och Knoblach in pengar till välgörenhetsorgansiationen Operation Mercy. Till slut blev det 28 589 kronor.