Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De byggde sajt för strandsatta

Efter vulkanutbrottet på Island har flygtrafiken i Europa helt strandat. Det fick lindesbergaren Jonas Larsson att reagera. I lördags byggde han och en kompis en sajt som hjälper folk att resa i Europa.

Killarnas sajt, www.volcanohelp.eu, registrerades som domännamn i lördags natt.

- Jag tyckte att det behövdes ett sätt för folk som till följd av vulkanutbrottet har svårt att ta sig hem eller iväg att komma i kontakt med varandra. Så jag kontaktade min kompis i Karlstad och vi byggde sajten i lördags, berättar Jonas Larsson.

Webbsidan, som är engelskspråkig för att nå så många som möjligt, innehåller allmän information, en blogg och ett forum där man kan skriva för att komma i kontakt med andra. Senaste twitterinläggen länkas också ut. Bara någon dag efter att sajten lanserades blev den omskriven i ansedda tidningen The Guardian. Och besökarantalet rusade snabbt i höjden.

- Vi har hittills över 10 000 besök på sajten, och antalet kommentarer i forumet överstiger 100, säger Jonas Larsson.

Har det lett till att någon fått reshjälp då?

- Ja, åtminstone ett bevisat fall finns. En man fick hjälp att ta sig från Helsingfors till Bryssel häromdagen.