Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får landstingets kulturpris

Två välkända författare belönas med årets kulturpris.
– Genom sin underfundiga humor är de goda representanter för Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg Fransson, landstingsstyrelsens ordförande.

Det blir Anders Jacobsson och Sören Olsson som får ta emot det hedersamma kulturpriset. Den rutinerade duon har en diger produktion av böcker bakom sig, inte minst serierna om Sune och Bert. Det var just deras stora bidrag till ungdom- och barnlitteraturen som juryn föll för.

– Anders och Sören har i sin breda produktion lyckats kombinera lekfullhet med allvar och vunnit en stor publik. Genom sin underfundiga humor är de goda representanter för Örebro län och har bidragit till en positiv bild av länet, säger Marie-Louise Forsberg Fransson, landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

– Barn och ungas läsning uppmärksammas allt mer som en mycket angelägen fråga, bland annat i läsfrämjandeprojekt där länsbiblioteket medverkar. Därför är det viktigt att premiera författare som betyder mycket för barn och ungdomars läslust, säger Irén Lejegren, ordförande i nämnden för tillväxt, kultur och bildning.

Kulturpriset är på 50 000 kronor och pristagarna får dessutom en bronsstatyett av Thorsten Molander. Det delas ut i samband med landstingsfullmäktiges möte 26 november.