Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får NA:s kulturpris 2017: "Det lönar sig verkligen att kämpa emot!"

Tidigare i veckan träffades en jury för att ta sig igenom den 70 namn långa nomineringslista som ni läsare skickat in. Där fanns kulturpersonligheter och kulturarbetare från alla genrer och i alla stadier av sin karriär – proffs, unga talanger och de som arbetar hårt i kulisserna. Bland dem hittade vi inte bara en utan två vinnare.

Årets kulturpris går till några som valde att agera, att kämpa för rätten till ett kulturutbud. Och till dem som med kärlek, förståelse och humor uppmärksammade den kampen. Med motiveringen:

”För mod, engagemang och för att ha satt ljus på en av vår tids viktigaste frågor – nedmonteringen av landsbygden.

Nerikes Allehandas kulturpris 2017 går till Biblioteksupproret i Ramsberg och Örebro länsteaters uppsättning ”Det som är vårt”. ”

I juryn satt Sofia Gustafsson, kulturredaktör NA, Cecilia Ekebjär, kulturchef Mittmedia och Anders Nilsson, chefredaktör NA.

När NA kommer till Ramsberg är det under förevändning att göra en intervju med föreningen Ramsberg, som driver Ramsberg kulturcentrum, om teateruppsättningen "Projekt: Mamma" som spelas på orten i morgon, söndag.

Men det är inte alls därför vi är där. Med oss har vi istället en blomsterkvast och beskedet om att vi vill ge deras kamp för att få behålla sitt bibliotek mer plats, mer liv och mer stöd.

Ett besked som tas emot med glädje.

– Nej men, vad fantastiskt, utbrister Britt Marie Olsson med glädjetårar i ögonen.

Hon har fungerat som biblioteksupprorets talesperson ända från start. Sammanlagt är det tio kvinnor som främst varit engagerade i kampen för att bevara ortens bibliotek från nedläggning, kampen som kommit att kallas Biblioteksupproret i Ramsberg, varav Lena Ericsson, Inger Ericsson och Britt Marie Olsson var på plats för att ta emot beskedet om NA:s kulturpris denna eftermiddag.

Förutom de tre har Shelagh Green, Margaretha Ericsson, Inga-Lill Eriksson, Kerstin Ramstedt, Maj-Britt Jansson, Jennifer Jennesen och Carola Zettergren varit med från start och kämpat för bibliotekets överlevnad på orten.

– Men det är många som har engagerat sig i omgångar. En del har kommit och gått, fler än de vi räknat upp har varit med och stöttat oss i den här kampen, säger Britt Marie Olsson och berättar att de kommer hålla överraskningen hemlig för de andra ortsborna som engagerat sig fram tills i dag, lördag.

– Vi ska inte berätta för de andra i gänget än. De ska få bli lika lyckligt överraskade som vi blev när de läser om det i tidningen.

Vet ni vad ni ska göra med pengarna än?

– Det har vi inte hunnit diskutera, men pengarna innebär förstås en trygghet för oss som driver det här ideellt. Jag gissar att vi kommer använda pengarna till att bredda utbudet av kultur, kanske med en teateruppsättning eller en föreläsning. Det är viktigt att man har lite pengar så att man överlever även om ett kulturarrangemang skulle gå lite minus, säger hon.

Läs också: NA:s chefredaktör: I år premierar vi mod och civil olydnad

Den andra kulturprisvinnaren, Örebro länsteaters föreställning "Det som är vårt", är passande nog nominerad av den första, Biblioteksupproret i Ramsberg:

"Många har nu fått upp ögonen på vad som verkligen händer med landsbygden ... Vi fick mycket energi från hela ensemblen för att kämpa vidare för vårt bibliotek."

Skrev de i sin nominering.

– Det känns otroligt hedersamt att det var dem vi blev nominerade av, säger Anders Duus, vars manus inspirerades av deras kamp för att få behålla biblioteket.

– De har varit ett fint stöd för oss under hela den här uppsättningen.

Anders Duus tilldelades i våras också det svenska Ibsensällskapets dramatikerpris för sitt sätt att ta ställning till samhälleliga skeenden och dess konsekvenser.

– Ja, det har varit ett roligt år. Och det känns superhedrande med NA:s pris. Jag är jättestolt, dels med anledning av skälet till varför vi får priset och dels därför att vi får dela det med gänget i Ramsberg.

En del kan nog tvärtom tycka att det är lite tråkigt att behöva dela ett pris med någon annan...

– I det här fallet ger det ett mervärde till priset. Det här är ju mina hjärtefrågor; kultur, välfärd, service. Att vi får dela priset med dem känns helt perfekt, det blir ett kvitto på att det vi gjorde fortsätter att leda i rätt riktning, säger Anders Duus.

Länsteaterns konstnärliga ledare, Michael Cocke, är inne på samma spår.

– Vi är glada och hedrade över priset och över att få dela det med Ramsbergs biblioteksuppror som inspirerat och stöttat oss. Yttrandefrihet och demokratiska mötesplatser som bibliotek och teatrar får vi aldrig ta för givna, säger han och tillägger:

– Roligt också att vårt arbete med att gestalta livet utanför storstäderna och centralorterna uppmärksammas.

Läs också: NA:s chefredaktör: I år premierar vi mod och civil olydnad

Läs också: Hela listan – här är de nominerade till NA:s kulturpris 2017

Läs också: "Att få priset var fantastiskt" – körledarna Spångberg vann 2015