Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fick flest personröster i Syd

Nu är det helt klart hur många mandat partierna fått i Sydnärkekommunernas fullmäktigeförsamlingar och vilka politiker som fått flest personkryss.

Bo Rudolfsson var den person som fick flest personkryss, 165 stycken (24,30 procent av partiets röster i valkretsen), i Laxå kommun. KD är Laxås näst största parti.

Blir du kommunstyrelsens nye ordförande?

– Varenda politiker med sunt förnuft vill ju vara med och styra. Men den diskussionen får vi ta med partikollegorna, så att vi hittar ett team som fungerar tillsammans. Både när det gäller opposition och majoritet har vi sagt att det är den lämpligaste personen som ska leda, säger Rudolfsson.

Valresultatet i Laxå visar på maktskifte och att partierna ”Ett bättre Laxå” (KD, C, M, FP och MP) tar sannolikt över rodret.

I Lekeberg kryssade Wendla Thorstensson (C) förbi nuvarande kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund som var centerns toppkandidat. Wendla fick dubbelt så många röster, 280 stycken (23,26 procent av partiets röster i valkretsen).

Vad beror det på?

– Tror att det beror på att jag är en helt vanlig människa som jobbat i vården och är väldigt engagerad i samhällsfrågor. Jag är extremt tacksam och rörd över förtroendet och har känt ett väldigt stort stöd när jag varit ute och träffat väljare.

Hur det blir med fortsatt minoritetsstyre för Alliansen i Lekeberg som har 17 mandat är oklart några dagar till. Allianspartierna har inte bestämt sig och Sverigedemokraterna skulle kunna bli vågmästare med sina fyra mandat.

– Fast ett samarbete med Sverigedemokraterna är helt otänkbart, säger Wendla Thorstensson.

I Hallsberg fick Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande 350 personröster (7,46 procent av partiets röster i valkretsen). Det är ungefär dubbelt så många som tvåan Jenny Steen, (S).

Hallsbergsväljarnas kryssningar har i vissa fall ändrar ordningen i de listor partierna fastställt. Till exempel kan noteras att unge Erik Teerikoski (FP) på tredje plats på valsedeln fick 50 personkryss, Det är 13.5 procent av samtliga FP-röster. Det är dubbelt så många som ”partiettan” Erik Storsveden och Teerikoski tar nu en av FP:s två fullmäktigeplatser. I KD, C och M var det de tre toppnamnen som även fick flest kryss.

Flest personkryss av Kumlapolitikerna

I Hallsberg fick SD sex mandat och ser ut att kunna bli vågmästare här liksom i Kumla där man fick fem mandat. Men inga av de övriga partierna i de båda kommunerna tycks beredda att ge SD något inflytande. fick Katarina Hansson (S) med 333 kryss. (6,2 procent av partiets röster i valkretsen). Av Folkpartiets väljare var det nästan en femtedel, 18,5 procent, som satte kryss framför Christina Örnebjär. Unge Moderaten Oskar Svärd fick fler personkryss, 193 stycken, än oppositionsrådet Mats Hellgren (M), som stannade på 161 kryss. Även KD:s Camilla Valfridsson fick fler kryss än partiets toppkandidat Per Holm. Hela 200 personkryss fick Anders Nyberg som inte längre kandiderad för SD.

I Askersund fick Per Eriksson (S) kommunstyrelsens ordförande flest personröster, 297 stycken (10,31 procent av partiets röster i valkretsen). På andra plats i återfinns SD:s Jonas Bygdén med 143 personröster. Hos moderaterna fick Caroline Dieker flest röster, 81 stycken, och två fler än partikollegan och alliansens ledare Per-Olof Thulin. Hos KD kryssade sig Erling Johansson förbi både ettan Klas Folenius och andranamnet Kristina Gustafsson. Därmed kommer inte Gustafsson in i kommunfullmäktige.