Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De glada dagarna varar inte för alltid!

Annons

Så här strax före sommarledigheten måste man städa undan och göra skrivbordet fint inför sommaren. Ärenden som är klara ska läggas åt sidan och man ska försöka hinna med allt det där som man inte orkat prioriterat under våren. Mitt i allt detta är det lätt att hamna i tankar som handlar om att summera. Till viss mån lite självrannsakan, men också med en del stolthet över vad som faktiskt är gjort.

Visst finns det en del saker som kan göras bättre, men jag tycker ändå att vi i vår kommun lyckas med det mesta. Ändå blir det liksom aldrig nog. Vi vet att vi skulle behöva fler tjejer och killar i vården, att det vore bra med ännu fler vuxna i skolan, att man kan satsa ännu mer på föreningslivet och kulturlivet. Det är ju det som är själva grejen. Vi vill hela tiden att det ska bli lite bättre för våra invånare. Oavsett om man är ung eller gammal. Det är just denna drivkraft som gör det politiska uppdraget intressant.

Det är omöjligt att det för alltid bara skulle vara ”glada dagar”. Det är ungefär som att spå väder efter att det har regnat i tio dagar. Då kan man säga att snart är solen tillbaka!

Askersund är en kommun som det just nu går mycket bra för. Vissa har under flera år försökt påvisa att det är sämre tider på gång. Och visst är det så. Det är omöjligt att det för alltid bara skulle vara ”glada dagar”. Det är ungefär som att spå väder efter att det har regnat i tio dagar. Då kan man säga att snart är solen tillbaka! För eller senare får man rätt. Vi kan alltså blicka tillbaka på 6-7 goda år. Inte bara ekonomiskt utan också utifrån händelser i kommunen.

Riksväg 50 byggs om. Dubbelspår för järnvägen byggs. Vi har invigt vårt nya kulturhus med tillhörande skolverksamhet. Det har byggts förskolor, hyreshus och bostadsrätter. Kort sagt, det sprudlar av verksamhet och utveckling i vår lilla kommun. Det är bra att det händer så mycket. Det ger jobb, framtidstro och stolthet.

Men det föder uppenbarligen också tvivel och oro. Det händer att medborgare hör av sig och undrar har kommunen råd med allt detta?

Skattehöjningen är dock aldrig politikerns förstahandsval. Där är nog nästan alla partier överens.

Svaret är att det har vi. Men kommer ni inte höja skatten är nästa fråga. Just nu planeras inte för en skattehöjning, trots att vissa media försöker vinkla det så, föralldel med god hjälp av Facebook också. Kan man garantera att det aldrig kommer höjas någon skatt? Nej, det går inte heller. För det finns så många behov som medborgarna vill ha tillgodosedda. Skattehöjningen är dock aldrig politikerns förstahandsval. Där är nog nästan alla partier överens.

Vi vet att det stundar än större uppgifter i framtiden. En åldrande befolkning, brist på arbetskraft i vård och skola samt stora investeringar i VA-nätet. Ändå vidhåller jag att det går bra för Askersund. Utan de satsningar vi gjort skulle vi ha stått sämre rustade för framtiden. Vi skulle vara betydligt färre innevånare, färre anställda i vård och omsorg. Vi har jobbat med tesen att det inte går att bromsa sig uppför en backe! Man måste gasa! Nu är vi månne på krönet, kanske får vi de närmaste åren använda bromsen? Men inte så hårt att vi tappar farten. Vi kommer fortsätta att jobba för att utveckla kommunen och förbättra för våra medborgare. Ung som gammal!

Glad sommar på er!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons