Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör dina vinyler digitala

Affärsidén är lika enkel som genial. Den går ut på att digitalisera gamla vinylskivor.

– Vi bollade massor av idéer mellan oss innan vi kom fram till den här, säger Per Karlsson från Stora Mellösa som tillsammans med klasskompisen Simon Larsson från Hallsberg driver UF-företaget DigitalLP.

18-åringarna går tredje och sista året på John Bauergymnasiet i Örebro med inriktning IT – nätverk.

– Vi var ett tag inne på att UF-företaget skulle handla om IT, men jag har själv hållit på och digitalisera vinylskivor så vi valde till slut den affärsidén, förklarar Simon Larsson.

Det är först efter jullovet som duon kommit i gång på allvar. En kund finns redan, men fler har visat sitt intresse för Simon och Pers projekt.

– Vi har hittills begränsat kostnaderna till en ny skivspelare och ett ljudkort till datorn. Pengar som vi förhoppningsvis ska få tillbaka om affärerna går bra i vår.

Målet är först och främst UF-mässan i Conventum den 15 mars. Simon och Per tävlar i fem klasser.

Fick bra bollplank

– Skolan ställer upp och stöttar alla UF-företag med anmälningsavgiften. Dessutom ställer lärarna upp som bollplank, berättar Per Karlsson.

Bästa säljare, bästa monter, bästa tjänst, bästa logga och bästa webbplats hägrar.

– Det vore kul att vinna någon klass och få tävla i riksfinalen i Stockholm, säger Simon och Per. Båda tycker att det lärt sig massor redan.

– Dels av våra lärare, dels av UF-kickoffen i höstas.

Varför ska man konvertera vinylskivan till cd?

– Dels slipper du plocka fram den stora gamla lp-spelaren utan kan använda din vanliga cd-spelare, dels handlar det om säkerhet. Om vi har digitaliserat din vinylskiva finns en backup, svarar Simon.

På hemsidan digitallp.se kan ni läsa mer om killarnas UF-företag.

Vilken är din favoritvinyl? Klicka på "kommentera" nedan och berätta!

Ung Företagsamhet (UF)

Ung företagsamhet är en ideell organisation som i över 25 år verkat för att införa företagsamhet på skolschemat för att stimulera entreprenörskap och eget företagande.

Sista året på gymnasiet får ungdomarna prova på att driva eget företag, så kallade UF-företag, som bygger på deras egna affärsidéer och som erbjuder verkliga varor och tjänster.

En undersökning gjord i fjol visar att nästan en fjärdedel av UF-företagarna driver egna företag tio år senare.