Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har fått nog av alla dåliga villkor

Vårdpersonal, patienter och anhöriga samlas för att manifestera i Örebro den 4 september. De vill alla ha bättre villkor i vården.

Annons

Under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” hålls en manifestation för bättre villkor inom vården. Fler vårdplatser, mindre stress och bättre löneutveckling finns med på kravlistan.

Manifestationen börjar vid Våghustorget i Örebro den 4 september.

Ami Sundén är med och organiserar demonstrationen i Örebro. Sedan flera år tillbaka arbetar hon som barnmorska.

Hon vittnar om en vårdsituation i regionen som blivit alldeles för pressad. Nedskärningarna och besparingarna har varit för många, menar Ami Sundén.

– Ingen ska behöva åka till Stockholm för att få behandling, men det händer i dag. Människor måste resa för att få vård eftersom det är för långa köer där de bor. Pengarna finns, det handlar bara om prioriteringar, säger hon.

Tempot på arbetsplatserna är för högt. Sjukvårdspersonal söker sig bort från vården, berättar Ami Sundén. Många väljer att jobba utomlands för att få bättre villkor.

– Ska vi orka hela arbetslivet måste man sakta ner farten. Det är dåligt med folk och finns inte möjlighet till bra arbetsscheman. I dag finns det många unga som inte orkar jobba heltid, det är inte klokt, säger Ami Sundén.

Hon berättar att manifestationen fått positiva bemötanden.

– Jag hörde mig för i fikarummet i dag. Flera verkade intresserade av att vara med. Ingen var negativ till idén, säger hon.

Initiativet är ett utslag av för lite resurser i vården under en för lång tid.

– Det är en reaktion från både personal och patienter. Vård måste få kosta pengar och alla har rätt till bra vård, säger hon.

Under sitt yrkesliv har Ami Sundén arbetat fackligt. Arbetsmiljöfrågor har alltid engagerat henne. Manifestationen den 4 september blir den mest omfattande som hon har deltagit i.

– Det är speciellt eftersom manifestationen har fått fäste över hela landet. Jag tror det kommer bli stort. Det känns jättespännande, som om att det kanske faktiskt kan leda till någonting, säger hon.

Manifestationen ordnas för alla professioner inom vården. Patienter och anhöriga uppmanas också att delta.

– Tanken är att alla ska vara med eftersom att alla berörs av problemen. Jag hoppas även att alla politiker kommer. Vi behöver få hjälp med att driva problemen inom vården uppåt, säger Ami Sundén.

Målet är att få i gång en diskussion.

– Vad det än blir för debatt så är det bra. Vi måste börja prata om problemen. Det rör sig inte om materiella ting, utan omvårdnad, människorna och tiderna.Vi är helt övertygande om att alla har rätt till samma vård i rätt tid, säger hon.

Läs också: Det började med tre sjuksköterskor – nu är 20 orter anslutna till aktionen

Annons