Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan förstöra Syriens nervgas

Om Syriens arsenal av nervgas ska förstöras är det troligt att Karlskogaföretaget Dynasafe blir inblandat.

FN-organet OPWC, som övervakar destruktion av kemiska vapen, har gjort sonderingar och internationell press har uppmärksammat Dynasafes teknologi i anslutning till Syrienfrågan.

– Om beslut tas att bygga en anläggning i Syrien kommer vi med största sannolikhet att vara en av mycket få leverantörer som kommer i fråga, säger Dynasafes vd Jörgen Björkman.

Dynasafe är ett av ytterst få företag i världen som arbetar med destruktion av kemiska vapen. Företaget har bland annat levererat anläggningar till Tyskland, Japan och USA för att destruera kemiska vapenlager med till exempel senapsgas.

– Varken vi eller någon annan har erfarenhet av att industriellt förstöra nervgasammunition, som det handlar om i Syrien, säger Jörgen Björkman. Men vi är helt övertygade om att vår teknologi fungerar.

Ingen vet hur Syriens arsenal av stridsgaser ser ut, men nervgasen sarin har identifierats av FN-inspektörerna som granskade gasattacken som dödade mer än 1 000 människor.

Inför hotet om en amerikanska attack har Assad-regimen förklarat sig villig att underteckna konventionen mot kemiska vapen och förstöra landets innehav. Där står frågan i dag.

Syriens arsenal av nervgaser består troligen av både ammunition och bulk, det vill säga råämnen som inte apterats i granater. Sarin är en nervgas med två komponenter som sammanförs. Den har begränsad livslängd.

– Att ta hand om bulk är en rent kemisk process som flera aktörer kan utföra, säger Jörgen Björkman. Det är ammunitionen som är vår specialitet.

Dynasafes teknologi baseras på hög värme. Man bygger stora anläggningar för inmatning av ammunition i en ugn som klarar kraftiga explosioner. Värmen på 450-600 grader förstör både spräng- ämnen och stridsgaser.

En enhet för rökgas-rening gör att utsläppen vid destruktion av senapsgas inte är större än från en kommunal sopförbränningsanläggning.

För att anläggningen ska kunna användas för sarin och andra nervgaser behöver dock tester göras. Det kan ske vid någon av de anläggningar Dynasafe redan levererat.

På frågan hur många företag i världen som har tekniska lösningar att industriellt destruera nervgasammunition svarar Jörgen Björkman.

– Inte många, kanske bara vi.

Dynasafe

Dynasafe bildades runt 1990 av Johnny Olsson. Han drev under två decennier upp företaget till ett internationellt nischföretag som han 2011 sålde till det tyska riskkapitalbolaget Perusa GmbH.

Dynasafe ingår nu i en koncern med systerföretag i Tyskland och Storbritannien.

Dynasafe har tre huvud-inriktningar, Area Clearence (minröjning på land och under vatten), Protection (system för inneslutande och transport omhändertagande av sprängämnen med polisen som stor kund) och Demil (anläggningar för destruktion av ammunition, konventionella granater och kemiska stridsmedel).

Företaget omsatte i fjol 180 miljoner kronor, nästan en tredubbling på fem år.

Sarin

Den som utsätts för höga doser av nervgasen sarin drabbas av kraftiga kramper och dör slutligen av kvävning.

Nervgaserna sarin och tabun togs fram första gången av tyska forskare under 1930-talet. Det egentliga syftet var att arbeta fram ett bekämpningsmedel mot insekter. Den enda bevisade användningen av nervgaserna i krig var den mot den kurdiska befolkningen i Iran under 1980-talet.

Gasattacken mot civilbefolkningen i Syrien är nu även den bevisad. Det finns rester av sarin i området utanför huvudstaden Damaskus.

Sarin som egentligen är en vätska förångas till en gas skyndas på av exempelvis en bombdetonation. Gasen tas upp av människan via luftvägarna.

Bo Koch, toxikolog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, berättar att sarin påverkar kopplingen mellan nerv och muskel.

Muskeln slappnar aldrig av och människan får kramp. Körtlarnas produktion av vätska avtar inte: Svettning och salivering ökar. Även syn och tarmaktivitet påverkas. Människan får svårt att andas och kvävs till döds.