Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kommenterar SM - med tecken

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Under SM-veckan visas det för första gången i Sverige sport med en teckenspråkig kommentator.– Det är fantastiskt, otroligt unikt och jag trodde det var världsunikt men de har gjort det i Finland tidigare, säger Tommy Krångh, från kommunens servicecenter.

Under SM-veckan kommer det bland annat att finnas teckenspråksvärdar vid de olika arenorna och under lördagen och söndagen sänder man från längdskidloppen med teckenspråkiga kommentatorer.

– Att bara tolka en sport det fungerar inte, det här är två teckenspråkiga killar som kommenterar och de lyssnar inte på de andra kommentatorerna utan de kommenterar själva, säger Johnny Kristensen, från tolkcentralen.

Direktsändningarna med de tecknande kommentatorerna kommer att kunna ses i mobilen, surfplattan eller datorn.

– Har Joachim något att säga så syns han i bild, har han inte det så trycker han bort sig, förklarar Kristensen och visar i en mobil hur det kan se ut när teckenspråkiga kommentatorn Joachim Sundström jobbar.

Mycket av det som händer under veckan kommer att teckenspråkstolkas i stor omfattning.

– Det här är en enkel möjlighet att göra det tillgängligt för alla, säger Tommy Krångh och konstaterar att det även i förlängningen skapar arbetsmöjligheter för teckenspråkiga personer.

Tecken på SM

15 teckenspråkstolkar kommer att finnas på plats som värdar vid SM-veckans olika arenor. Dessutom kommer det att finnas två tolkar vid prisutdelningen och under lördagen 31 januari, med start klockan tio, kommer man sända individuella längdskidorna med teckenspråkiga kommentatorn Joachim Sundström. Även längdskidornas sprint på söndagen, med start klockan tio, kommenteras på teckenspråk.