Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De mäktiga fem ska tända ljuset i små barns ögon

Författarna Therese Karlsson och Mattias Blomfeldt vågade anta utmaningen: med sin nya bokserie De mäktiga fem gör de naturvetenskap och teknik begripligt för riktigt små barn.

hallsberg. De mäktiga fem. Så långt låter det magiskt och spännande. Men sen då? Hur gör man för att tända ljuset i små barns ögon, få dem att vilja veta mer om tekniska grundfunktioner?

– Det var så det började, för fyra år sedan. Therese och jag letade efter böcker och material som också kunde passa de yngsta, säger Mattias.

Båda författarna jobbar till vardags som förskollärare på förskolan Björkängen i Hallsberg. Enligt Therese finns en del barnlitteratur inom teknikområdet, men den är i de flesta fall anpassad för äldre barn, och med massor av text. Sagor fanns just inte alls.

– Därför började vi skriva en egen saga. I det läget hade vi ingen tanke på att det så småningom skulle bli fem böcker. Vi ville ge barnen en inspirationskälla och se vad som hände, berättar hon.

Genom att personifiera de enkla maskinerna fick förskollärarna snart de små med på noterna. I berättelserna får barnen möta Skruven, Hjulet, Hävstången, Kilen och Lutande planet i form av mysiga karaktärer.

Skruven är huvudpersonen som barnen lär känna. Skruven ställs inför olika problem. Till sin hjälp har Skruven sina vänner som kommer med tekniska lösningar på problemen. Böckerna är skrivna med mycket begränsad text, och färgglada illustrationer.

– På det viset fick vi ner det så barnen förstår, och kan använda tekniken från sagan: ”Ska vi prova som hjulet gjorde?”

Mattias berättar hur de satt en dag i förskolans matsal när en av 3-åringarna körde in sin gaffel under tallriken, placerade kniven under gaffeln och utbrast: Titta, jag gör Hävstången!

– Barn är så kompetenta. Allt beror på hur vi pratar med dem. Det vi gjort är ett litet bevis i den riktningen.

Böckerna andas överlag av den pedagogiska kunskap som författarna besitter. Berättelserna belyser att alla kan olika saker, och att man kan ta tillvara varandras kunskaper.

För en tid sedan ringde Mattias till Tomas Hagenfors på förlaget Tomsing i Hallsberg. Kanske ville Hagenfors ta del av sagorna och bilderna?

– Jag var tveksam. Men sen sa jag okej, kom hit och visa då. Och jag föll pladask för de charmiga karaktärerna. Det här är lysande! säger Hagenfors.

Avtal skrevs, och i dagarna kom tre av de fem böckerna i serien ut. För Mattias och Therese blev utgivningen något av en chock.

– Vi tänkte innan att någon mer har säkert glädje av detta. Men det har strömmat in beställningar.

Tomas Hagenfors har även presenterat Skruven och hans vänner vid några bokmässor, både i Sverige och utomlands. Och intresset är stort, kan han berätta

Mer information om den nya barnboksserien finns på:

 www.tomsing.se  samt  www.demaktigafem.se