Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De oroar sig över de unga i Nora

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det har varit stökigt bland ungdomarna i Nora, så pass att oroliga föräldrar återuppstartat Nattvandrarna. NA frågar politikerna vad de vill göra för att öka tryggheten för de unga i Nora?

Både föräldrar och fritidspedagoger har de senaste året slagit larm om situationen som råder bland Noras ungdomar.

– Vi vet att det finns droger bland dem, säger Simone Gustafsson som tillsammans med Maria Karlsson har återuppstartat Nattvandrarna för att öka tryggheten för Noras ungdomar.

– Vi var nio stycken Nattvandrare som var ute under Noramarken, säger Simone och berättar att flera av de föräldrar som tidigare varit ute under Noramarken vittnade om att det i år gick lugnare till än vanligt.

Maria Karlsson tror att det är vårens diskussioner som gett resultat.

– Jag har inte sett några droger bland ungdomarna under sommaren, det kan ha lugnat sig lite i de kretsar där jag kände till att det förekom, säger hon och förklarar att det i våras pågick flera samtal, både i medierna och lokalt, om nätdrogen Spice.

– Jag tror att det kan ha gjort dem lite rädda. Eller så har de bara lurat oss, vi vet ju inte alltid var de håller hus, tillägger hon.

På Glasstorget i Nora sitter ett gäng killar i 15-års åldern och äter just glass.

– Det sker i en del grupper, men inte så mycket i våran årskull, svara Ludvig Spector på frågan om det festas mycket bland ungdomarna i Nora.

– Förra året, när vi gick i åttan, såg vi att niorna blev fulla och festade mycket, tillägger Gustav Eriksson.

Ingen av dem har någonsin stött på några droger, men de gissar att det kanske förekommer på vissa hemmafester.

Vid busstationen i Nora står en tjej som gick ut nian på Karlsängsskolan i våras, hon har en annan bild än killarna på Glasstorget.

– Det är en del som röker Spice, sådant höll de inte på med förut. Men jag känner mig inte otrygg i Nora för det, säger tjejen som vill vara anonym.

Det som verkligen oroar henne är att festandet kryper allt längre ned i åldrarna.

– Idag är det tolvåringar som går på fester och dricker alkohol. Det reagerar jag på, att de är så unga.

Vilka tidiga varningstecken finns det när ens barn använder droger?

– Som förälder ska man vara uppmärksam på beteendeförändringar exempelvis att barnet byter umgänge, hemlighåller saker eller kommer med ursäkter. Då kan man tänka ”kan detta hänga ihop med droger”? Alarmklockan ska även ringa om ungdomen har en tillåtande attityd gentemot droger exempelvis symboler på kläder eller sättet denne diskuterar droger, säger Sara Lönnberg, rådgivare på alkohol- och narkotikagruppen.