Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De politiska utspelen - ett svek mot Oxhagen

Stenkastning och bränder i Oxhagen ska stoppas nu. Och då blir krav på hårdare lagstiftning någon gång i framtiden meningslösa.

I kväll diskuterar SVT:s Agenda oroliga bostadsområden, bland annat visas ett reportage från Oxhagen i Örebro.

När jag gick till affären för någon vecka så stank det av brandrök och en brandbil stod parkerad. Jag bor i Varberga  som så att säga ligger vägg i vägg med Oxhagen. Men då råkade Oxhagen värre ut. Där har det varit stenkastning mot polisen. Byggnaden som skulle bli fritidsgård blev utbränd.

Eftersom jag bor där jag bor cyklar jag ofta genom och förbi Oxhagen. Jag var där senast i går. Tog en cykeltur till affären. Handlade lite. Gick till frisören och klippte mig. Jag såg de trasiga fönsterrutorna som innebär att området ger intryck av förfall.

I helgen höll Moderaterna sitt Sverigemöte. De ville naturligtvis "ta tag i den här frågan". Krav väcktes om skärpta straff för dem som hotar blåljuspersonal. Och ja, det kan man väl tänka sig. Jag skulle inte sova dåligt på natten om de som kastar sten på polisen döms till sex månaders fängelse i stället för en månad.

Men hur kommer de boende i Oxhagen att märka av det? Svar: Inte alls.  Situationen brukar vara så kaotisk att det är svårt att identifiera gärningsmännen. De går oftast fria Och innan utredningsprocessen är färdig när det gäller ny lagstiftning så har det sannolikt gått ett år eller två.

Ska den politiska makten närma sig brandröken i Oxhagen så handlar det om att göra saker nu. Lagstiftning som gör det olagligt att tända eld på fritidsgårdar finns redan. Lagstiftning som gör det olagligt att kasta sten på polisen finns redan. Lagstiftning som gör det olagligt att bedriva öppen narkotikahandel finns redan. Det finns ingen anledning att vänta.

Polisen måste göra sitt. Socialtjänsten måste göra sitt. De goda krafter som utan tvekan finns i Oxhagen måste göra sitt.

Vad är Oxhagen för mig? Det är handlaren som jag köpte grejer av och som hade vänligheten att låta mig göra ett extra uttag så att jag kunde betala frisören en stund senare. Det är frisören som klippte mig. Det är de som försöker få fart på sina grillar i det vackra vädret. Det är föräldrarna som leker med sina barn - och de som spelar fotboll på idrottsplaner i gränsområdet mellan Oxhagen och Varberga. Det är alla de som vid den här tiden sköter om sina kolonilotter.

Stenkastarna. Narkotikalangarna. Pyromanerna. De hör inte hemma i Oxhagen. En del av dem kanske bor där. Men de hör inte hemma där. Och det måste vi se till att visa dem under de kommande veckorna, månaderna och åren.