Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna sparkar på lågavlönade

Nu vet vi. Om de rödgröna vinner valet kommer några tusen lågavlönade, oftast kvinnor, att få sparken.

Sannolikheten är stor att de går ut i arbetslöshet. I stället för egen försörjning ska de försörjas av a-kassan eller möjligen genom socialbidrag. I stället för att utföra ett arbete ska de gå till a-kassan eller en myndighetsperson och be om stöd för att klara vardagens försörjning.

Avdraget för hushållsnära tjänster kommer att avskaffas, meddelade Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand på en pressträff på tisdagen. Det enda som är osäkert är tidpunkten. Det kan eventuellt dröja något år.

En del av dem som får sparken kommer att börja jobba svart. Visst är det hänsynslöst av de familjer som anlitar svart arbetskraft. Det kan vi tycka, oavsett om vi är för eller emot avdrag för hushållsnära tjänster. Men om nu riksdag och regering har lyckats åstadkomma ett system som gör det ointressant att anlita svart städhjälp. Borde inte det ha ett värde för tre partier som säger sig kämpa för låginkomsttagare och kvinnor?

En av de stora vinsterna med avdraget för hushållsnära tjänster och avdraget för att få huset ombyggt (rotavdraget) är att de minskar acceptansen för svarta tjänster över huvud taget. Den hantverkare som erbjuder sig att göra jobbet ”utan kvitto” gör bort sig. Det städföretag som försöker erbjuda svarta tjänster gör bort sig.

De rödgrönas vision tycks vara att personer som jobbar inom ”typiskt kvinnliga” yrken ska jobba svart – eller inte jobba över huvud taget.

Det är inte sakfrågan som har varit avgörande utan symbolfrågan. ”Pigavdrag” kallas det i den politiska retoriken. Det skulle alltså vara moraliskt fel att främja tjänstesektorn om det handlar om städning och liknande. ”De rika” ska inte kunna köpa ”pigor”. Men det är tydligen okej om ”de rika” renoverar sin inomhuspool.

För alliansen är beskedet från de rödgröna välkommet. Det blir en fråga som är tacksam att driva i valrörelsen. Det är inte en tillfällighet att Moderaterna startar en kampanj för hushållsnära tjänster.

Men det är värre för de kvinnor som riskerar att förlora jobbet om de rödgröna vinner valet.