Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska hjälpa romska barn att få en utbildning

Brobyggarna ska vara en länk mellan skolan och familjerna. Målet är att stötta familjerna och barnen för att få barnen att gå i skolan och få en utbildning.

Det är det första gemensamma mötet på Vivallaskolan, trots att en del av de blivande brobyggarna har varit igång någon vecka redan. De är anställda av kommunen med hjälp av statliga bidrag.

–Huvuduppgiften är att barnen och ungdomarna skall lyckas i skolan. I partnerskapet har vi ett uppdrag från kommunstyrelsen att förbättra levnadsvillkoren i våra områden, och det kommer de här personerna göra, säger Thomas Gustafsson, verksamhetschef i Partnerskap Vivalla .

Hälften av tiden ska brobyggarna jobba med skolan och familjerna och resten av tiden ska de under två år studera på Södertörns Högskola.

– Vi ska bygga ett nätverk genom familjen och barnen. Vi ska hjälpa dem att trivas och se till att de går till skolan, säger Gabrijela Jasar.

– Vi funkar lite som en mellanhand mellan skolan och hemmet. Först handlar det om att skapa en relation, så att barnen litar på oss, säger Rickard Hagert.

Margareta Essvinge, biträdande rektor på Vivallaskolan, berättar att forskningen visar att det är mest frånvaro i skolan bland romska barn

–Så det behövs en kraftansträngning för att vi ska ändra på det. Vi behöver få dem till skolan och se till att de klarar av den för komma vidare i livet, säger hon.

Varför är det så många romska barn som inte är i skolan?

– Det har ofta blivit en tradition att man inte ska gå till skolan. Tidigare var det så att om en kusin kom hem på besök så var det viktigare att vara där och välkomna istället för att vara i skolan, säger Beki Dimitrijévic.

– Därför måste vi vara där och motivera med hjälp av föräldrarna att det viktigt att gå i skolan, säger Rickard Hagert och fortsätter:

–Det börjar förändras bland de som är lite yngre, som tänker att man ska gå skolan och få en riktig utbildning och börja jobba. Men äldre kan ha en lite annan syn på samhället. Därför måste man jobba både med barnen och föräldrar.

Samtidigt handlar det om att utbilda åt andra hållet och berätta om romsk kultur för arbetslagen på skolan.

– Många tror att alla romer är likadana och drar alla över en kam. Att de inte vill jobba, inte vill gå i skolan och så vidare. Men grejen är att de flesta av oss jobbar, vill gå i skolan har ett bra liv som resten av samhället. Men blir man stämplad som rom blir det svårare, säger Elderat Rasmiovic.

Pontus Gustafsson berättar att man strävar efter att stötta hela familjen.

– När man kommer in hos många av de här familjerna kommer det att visa sig att mamma ellerpappa inte har jobb. Då kan vi koppla arbetsmarknadsutbildningar, hjälpa dem att läsa färdigt gymnasiet eller få en praktikplats. Då blir barnet gladare och det blir mer harmoni hemma, säger han.

Det blir fyra brobyggare på Vivallaskolan och två på Västra Engelbrektskolan.

– Vår intention att det blir ett gott exempel som ska sprida sig. För Varberga, Brickebacken och Oxhagen har också många romska familjer, säger Pontus Gustafsson.

Gabrijela Jasar har redan varit ute i klasserna och presenterat sig och hon tycker det gick väldigt bra.

– Barnen frågade om jag byggde en bro någonstans. Men då försökte jag förklara för dem och då sade att det är bra, berättar hon.

Fakta

Kulturdepartementet bidrar med 50 procent av lönen om kommunen kan anställa romska brobyggare. Nu har man anställt sex stycken i Örebro och det är en permanenet verksamhet i Vivallaskola och Västra Engelbrektsskolan. Totalt går där omkring 200 romska barn.

Brobyggarna läser halvtid. Jobbar halvtid. Det blir två års brobyggar-utbildning på Södertörns högskola. Det ska ge 30 högskolepoäng.

Men det är fler brobyggare på gång. Det ska anställas fyra somaliska brobyggare från årsskiftet, varvav två ska jobba på förskolorna i Vivalla. En bosnisk brobyggare anställs av kultur och fritidsförvaltningen för dem som är 18-25 år på 52:an i Baronbackarna.