Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De ska inte behöva bo annorlunda"

2011 tog Migrationsverket fram en boendestandard för asylsökande.

– Den innebär att de asylsökande inte ska behöva bo annorlunda än andra hyresgäster, säger Per Sörensen, processledare vid Migrationsverket centralt. Rutinerna för hur Migrationsverket ska hyra sina lägenheter är precis som för vilka hyresgäster som helst. Det handlar om hyreslägenheter, i första hand mindre bostadslägenheter, som hyrs på obestämd tid för asylsökande.

Besiktning varje kvartal

– Varje kvartal sker en besiktning tillsammans med fastighetsägaren av lägenhetsstandarden, ibland kan det till och med ske en gång i månaden, säger Per Sörensen.

Det kan bli många in- och utflyttningar i lägenheterna och slitaget kan följdaktligen bli större.

– Ansvaret för mer än normalslitage tar vi på Migrationsverket, säger Per Sörensen. Det finns ingen schablon för slitaget, men vi har tagit fram en prislista på summor på hur mycket slitage av olika slag kan få kosta.

Åtta procent mer

Däremot betalar Migrationsverket åtta procent mer i hyra än andra hyresgäster. Det är för att kompensera den ökade förbrukningen av vatten och värme som är en följd av att det ofta är flera personer som delar lägenhet utan att vara en familj.