Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sprang till sydpolen

Målet är att springa ett halvt varv runt jordklotet. I onsdags nådde Björkhagaskolans sexor Sydpolen.

– Välkomna till Sydpolen, sa läraren Ylva Ringström som stod och tog emot eleverna när de kom fram till de stora snöhögarna efter Lövstavägen på Hagaberg. Snöhögarna fick symboliskt föreställa Sydpolen den här dagen. Först framme på platsen var Pål Ahlmark och Andreas Kemperyd som fick klättra upp och sätta flaggan på toppen.

Eleverna som går i sexan på Björkhagaskolan har sprungit en gång i veckan sedan de började fyran. Alla ska springa minst fyra kilometer, men den som vill får springa längre. Den som inte kan springa får istället promenera.

– Det viktiga är att alla är ute och rör på sig, säger läraren Björn Sörman som ligger bakom den här aktiviteten.

Klassen består av 55 elever och alla kilometer som avverkas skrivs upp och räknas ihop. Målet är att klara ett halvt varv runt jordklotet innan skolan slutar i juni. Nu har eleverna sprungit 1660 mil vilket betyder att de har nått fram till Sydpolen.

Jobbigt men viktigt

Pål Ahlmark och Andreas Kemperyd promenerade en kortare sträcka den här dagen eftersom Pål hade stukat en tå och Andreas hade varit sjuk. De är inte jätteförtjusta i löpningen.

– Det är jobbigt, men det blir lite kul när det är något sådant här lite extra, säger Pål när han klättrat ner från snöhögen.

– Och det är bra att få motion också.

Två som gillar att springa är Rebecca Frisk och Mikaela Eriksson.

– De flesta tycker att det är jobbigt, men jag tycker att det är skönt att få röra på sig, säger Rebecca.

– Man blir pigg hela dagen sedan, säger Mikaela.

Tjejerna springer ofta längre än fyra kilometer och de springer alltid tillsammans.

– Vi har samma tempo, och så kan man peppa varandra om det är någon av oss som blir trött och vill gå, säger Mikaela.