Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tröttnade på skitmaten- och startade nytt företag

Nyttig mat har lyst med sin frånvaro på landets olika festivaler. Medhane Asefaw och Ahmed Jalabi tröttnade på all skräpmat och bestämde sig för att börja sälja ekologisk festivalmat.

Skräpmatskulturen har länge genomsyrat Sveriges festivalliv. I de olika matstånden säljs allt från pizza och langos till hamburgare och kebab.

Det här var något som ungdomarna Medhane och Ahmed tröttnade på. Under en långresa i Sydamerika kom de på idén att starta ett företag, med visionen om att lansera ekologisk festivalmat.

Smoothie gav idén

– Under resan så var vi väldigt mycket ute i naturen. Man slogs av det ekologiska tänket, som är mycket mer utbrett i Sydamerika, berättar Medhane Asefaw.

– Själva idén kom när vi satt och drack en färsk smoothie, som var gjord på nyplockad frukt. Då kände vi att det här måste vi pröva att sälja i Sverige, fortsätter han.

Medhane har själv varit på många festivaler och känner att det saknas nyttiga alternativ.

Stöd gav lyckad start

– Jag har inget emot pizza eller langos, men när man är på en festival så sover man dåligt, äter dåligt och dricker alkohol. Någonstans måste man få i sig lite energi.

Maten kommer att säljas på flera ställen i sommar, bland annat på Arvikafestivalen, Putte i Parken i Karlskoga och Way out West. Konceptet är att erbjuda ett alternativ som är ekologiskt och gott.

En av anledningarna till att företaget Milkbar har fått en så lyckad start, är att de fått stöd från Arla och Krav. Maten är ganska enkel och kommer fungera bra som mellanmål eller frukost.

Energibollar

– Det vi satsar mest på är våra milkshakes. De görs på valfri frukt, direkt på platsen. Sedan kan man köpa våra energibollar som är gjorda på havre, nötter och kokosolja, säger Medhane.

Trots att produkterna är ekologiska kommer maten vara förhållandevis billig.

Fler tips på alternativ festivalmat