Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De två problemen med lagförslaget om LAS

Justitierådet Gudmund Toijer har på regeringens uppdrag lagt fram en utredning om en ”moderniserad” arbetsrätt. Tyvärr har hans uppdrag inneburit att förslag har presenterats som skulle föra löntagarnas position i förhållande till arbetsgivarna mer än 80 år bak i tiden.

Vi inom LO-facken i Nora vill visa på de två största problemen med utredningen.

1. Politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten. Den svenska modellen bygger på balans mellan starka fack och starka arbetsgivare. När Centern och Liberalerna hotar med lagstiftning om man inte kommer överens och utredningen redan har presenterat ett ensidigt förslag till arbetsgivarnas fördel, så blir det väldigt olika förutsättningar vid förhandlingsbordet. Därför måste lagförslaget slängas.

2.  Utredningens förslag är fullständigt obalanserat till arbetsgivarnas fördel. I praktiken innebär förslagen att alla anställda blir provanställda på livstid. Arbetsgivare i företag med under 15 anställda kan säga upp människor utan saklig grund. Utan facklig förhandling. Var tredje månad kan alla arbetsgivare genomföra omstruktureringar av enheter med nya turordningslistor. Osäkerheten kommer bli monumental för de som har sjukdomar, är utslitna, har funktionshinder, ensamstående med små barn och andra grupper som redan har svårt att hävda sin rätt på arbetsmarknaden. Vem kommer att våga att prata om arbetsmiljö? Om fackliga rättigheter? Kommer du ens kunna ha en dålig dag?

Greger Kammerland

ordförande för LO-facken i Nora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel