Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Akutläge i förskolans arbetsmiljö i Örebro

Flera förskollärare ringer till Lärarförbundet för att få hjälp med att kunna må bra och utföra sitt uppdrag i förskolan. De mår dåligt och orkar inte längre med det ansvar och krav som ställs på dem. Det handlar om svåra utmattningssymtom, konflikter i arbetslagen, frustration över att inte kunna hjälpa alla barn till sin bästa utveckling samt bristande möjlighet till att få rast och paus under dagen.

Man får inte heller alltid ut sin pedagogiska utvecklingstid för att kunna planera för målstyrda lärprocesser och för en hållbar organisation.

det är svårt att bli frisk igen om inte verksamhetens arbetsmiljö förändras.

Sedan har vi alla förskollärare som ringer och som redan är sjukskrivna på grund av svåra utmattningssymtom, så som panikångest, yrsel, hjärtklappning, trötthet på grund av sömnbrist och depression. Här försöker vi i Lärarförbundet hjälpa medlemmarna i ett företrädande till alla möjliga rehabiliteringsformer som finns för att återgå till arbetet. Men det är svårt att bli frisk igen om inte verksamhetens arbetsmiljö förändras.

Risken är att arbetsmiljön förstör människors liv och vägen tillbaka kan bli lång.

Arbetsmiljön i förskolan är i dag och under flera år tidigare en ohälsosam arbetsplats för många arbetstagare. Ännu mer besparingar nästa år är på gång !Är det ett medvetet brott mot arbetsmiljölagen som våra politiker blundar för? Allvarligt!

Nu räcker det!

Vi har en arbetsmiljölag som kräver att arbetsmiljön för arbetstagare är hälsosam och ger utrymme för raster, pauser och förutsättningar för de uppdrag man är ålagd att utföra. En rektor kan inte ensam ta det ansvaret med den resurstilldelning som är i nuläget.

Så här ser det ut på många förskolor:

Oftast (större delen av dagen) arbetar två personal på en förskoleavdelning, med ett ansvar för cirka 22 barn mellan 3-5 år, eller två personal med ansvar för 15 barn mellan 1-3 år.

Under cirka 2h/dag är det tre personal i barngruppen.

En personal kan bli ensam mellan 17.00-17.45 med cirka tolv barn i olika åldrar. En personal kan ha ensamt ansvar vid frukost för cirka sju barn i olika åldrar.

Pauser finns inget utrymme för (fast man har rätt till det enligt lag). Har inte ni politiker en fikapaus ibland utöver 30 min lunch?, eller möjlighet att gå på toaletten utan att ni äventyrar säkerheten och hälsan för annan personal?) Ofta finns ingen möjlighet att ta ut sin avtalsöverenskomna pedagogiska utvecklingstid heller, som ska stimulera i uppdraget och driva utvecklingen framåt för barnen.

Det finns inga vikarier i kommunens vikariepool som är tillgänglig när behov uppstår.

Iingen personal har en god arbetsmiljö (ni kan tänka er hur barns förutsättningar till trygghet och lärande ser ut).

Det är ju till sist ni ansvariga politiker som har det övergripande arbetsmiljöansvaret ...

Vi kräver snarast att ni inventerar förskolor och kartlägger där det ser ut som i detta exempel. Följt av åtgärder i form av utökning av personal/höjd grundbemanning om minst fyra per avdelning. Ett stort förebyggande arbetsmiljöarbete för hälsa ska genomföras enligt lag och avtal. Man kan inte vara två personal på hela barngruppen större delen av dagen utan att äventyra barns säkerhet och hälsa, samt personalens hälsa.

Det är ju till sist ni ansvariga politiker som har det övergripande arbetsmiljöansvaret och ska se till att nämnden och rektorerna har de resurser som krävs för att ta ett nära arbetsmiljöansvar för sin personal.

Vi vill även att ni ger svar offentligt på detta brev till alla som har sina barn i Örebro kommuns förskolor i dag och till all personal som arbetar där. Bristen på förskollärare och barnskötar ökar och de rättigheter barnen har för en trygg, rolig och lärande förskola äventyras också i detta i högsta grad på många förskolor.

Lärarförbundet

HSKO organisationen

Genom Jenny Öhrn och Lars Polet Ekvall

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel