Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ett EU för fred och klimat– inte familjepolitik och skatter!

Annons

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi kristdemokrater sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Efter andra världskriget när Europa låg i ruiner var det tre kristdemokrater från Tyskland, Frankrike och Italien – Konrad Ardenauer, Robert Schuman och Francesco De Gasperi – som lade grunden till Europeiska unionen. Länder som hade krigat mot varandra kunde därigenom bevara freden, stärka demokratin och bygga välstånd tillsammans genom handelsavtal som skapar jobb och tillväxt över gränserna.

Vi kristdemokrater tycker att EU ska vara lagom. En av kristdemokratins grundpelare, subsidiaritet, handlar om att beslut ska fattas på rätt nivå. EU ska fokusera på rätt saker och frågor som kräver gemensamma lösningar, där behöver EU bli starkare.

EU har möjlighet att verka för mänskliga fri- och rättigheter och att värna om varje människas unika och lika värde.

Ett viktigt område är att arbeta för ett framtida EU som står för frihet, trygghet och rättvisa. De öppna gränserna för med sig många goda saker, men brottslighet och kriminalitet rör sig också lättare över öppna gränser. EU har möjlighet att verka för mänskliga fri- och rättigheter och att värna om varje människas unika och lika värde. Trafficking är vår tids slaveri och en av EU:s största utmaningar och misslyckanden idag. Också annan typ av internationell brottslighet måste bekämpas av flera länder tillsammans.

För det andra måste vi tillsammans ta krafttag för miljön och ta gemensamt ansvar för klimatmål. Klimatfrågan och utsläppen av växthusgaser är helt avgörande för mänsklighetens framtid. EU ska vara en stark aktör och i samarbete med andra parter främja en hållbar utveckling i hela världen.

För det tredje handlar det om att slå vakt om den så kallade subsidiariteten, att rätt beslut fattas på rätt nivå. Vi behöver se till så att inte EU får mer makt över skatter, socialpolitik och byråkratiska subventionsregler. Den debatten måste föras i Sveriges riksdag.

Vi vill göra EU lagom igen!

Soheila Fors

Kristdemokraterna, Karlskoga,

plats nummer 8

Behcet Barsom

Kristdemokraterna, Örebro,

plats nummer 12

Kandidater till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons