Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gör Söderlindhska gården till ett nytt Stallbacken – med kaféer och restauranger

I slutet av juni möttes vi av det hemska beskedet att den anrika Söderlindhska gården stod i lågor. Oron var stor över hur illa skadad gården skulle bli, eller om den över huvud taget skulle finnas kvar.

Så här i efterhand ser vi ändå att de större delarna av Söderlindhska klarat sig. Självklart har det uppstått skador på grund av brand, vattensläckning och rivning, men prognosen borde vara god inför framtiden. Finns bara den goda viljan så.

Som ordförande för två av de främsta hembygdsföreningarna i Örebro, vet vi att intresset bland våra medlemmar är väldigt stort för dessa byggnader. Och inte bara bland våra medlemmar förresten. Går man in på sociala medier så ser man ett otroligt engagemang och en stor mängd inlägg, som går ut på samma sak:

Bevara Söderlindhska gården, så intakt det bara går!

Visst är det en kostnadsfråga för fastighetsägaren, men med det stora kulturella värdet för örebroarna som det innebär i detta fall, så får det kanske lov att kosta. Invånarnas väl måste vara högt upp på prioriteringslistan.

Söderlindhska gården är ett stycke Örebrohistoria och det var här som Emilie Risberg grundade sin flickskola

Söderlindhska gården är ett stycke Örebrohistoria och det var här som Emilie Risberg grundade sin flickskola. Men hon var inte först att ha ett läroverk på gården, för här hade dessförinnan fröken Hulda Wessén sin privata samskola.

Här var elever av bägge könen inackorderade, ibland även deras informatorer. En sådan extralärare, som under en tid hade sin bostad i Söderlindhska gården, var en ung Claes Bergman, som sedermera skulle bli far till den store författaren.

Hjalmar Bergman själv hade också viss anknytning till gården då han senare följde med sin farmor Jeanna för att hälsa på Eric Söderlindh och hans maka Jacobina.

Det var Eric som hade blivit husvill i den stora stadsbranden 1854, men som redan året efter hade påbörjat bygget av den nya gården i hörnet av Nygatan och Kungsgatan.

Söderlindh hade tagit sitt namn från en festplats i Kumlatrakten, som gick under benämningen Söder om lindarne. Som inflyttad till Örebro hade han snabbt gjort karriär i spannmålsbranschen och blev så småningom en av de styrande i staden.

Det var en spännande man, som tampats både med vargar och stråtrövare i sin dag, vilket berättades för den lille Hjalmar, vilket han senare delgett.

Året 1983 var husen vid nuvarande Stallbacken i fara, eftersom fastighetsägaren ville riva. Det gällde alltså byggnader längs med Engelbrektsgatan och Kungsgatan. En massvis protest från örebroarna blev framgångsrik och det är väl ingen som sedan dess ångrat resultatet.

Söderlindhska gården skulle kunna bli ett nytt Stallbacken

Söderlindhska gården skulle kunna bli ett nytt Stallbacken, med flera restauranger och kaféer i genuin 1800-talsmiljö. Fratelli förhöjde värdet de senaste åren, och det skulle kunna finnas plats för fler matföretagare. Örebroarna är som bekant ett uteätande släkte.

Gårdsmiljön skulle kunna göras mer tilltalande än idag, i stil med Stallbacken som ju har både gatsten och staty.

På gården finns en timrad lada, nästan identisk med Teaterladan i Wadköping, som faktiskt flyttades från just detta kvarter.

Denna befintliga lada på Söderlindhska gården skulle kunna användas till teaterverksamhet, både på dag- och kvällstid.

Sammanfattningsvis: det finns en stor potential för allas vår Söderlindhska gården.

Göran Lindhé

Ordförande i Sällskapet Gamla Örebro

Pär Bäckman

Ordförande i Örebro Hembygdsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel