Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Nora väljer bort större och billigare samlingslokal

Annons

Det är brist på hyfsat stora samlingslokaler i Nora, lokaler som kan rymma mer än 100-150 personer sittande vid bord och med en estrad. Det har vi i PRO Nora, med 650 medlemmar, åtskilliga gånger konstaterat.

I dag har vi våra medlemsmöten på Hagby Ängar och lokalen räcker ibland inte till utan våra medlemmar får sitta utanför själva möteslokalen. Dessutom när många deltar i mötena så räcker parkeringsplatserna inte till. Det finns heller inga bussar som kör till Hagby Ängar och ska man gå dit till fots så är det en lång, seg backe att forcera, speciellt om man är äldre och har svårt att orka gå.

Vi föreslog att det lokalutrymmet som diskuterades skulle behålla sin storlek, att ett större pentry skulle installeras och att man skulle ha vikväggar för att kunna avskärma och få lokalen mindre vid behov.

Sedan något år tillbaka har kommunen haft möjligheten att skapa en större lokal i och med att Nora kommun långtidshyrt bilfirman Windahls gamla lokaler – kallas numera Allaktivitetshus. Strax efter att kommunens hyresavtal blev klart blev PRO i Nora tillfrågade om vi hade intresse av att utnyttja de lokalerna som skulle byggas om.

I ett tidigt skede var PRO-styrelsen på plats och vi konstaterade att en del av bilhallen kunde bli en utmärkt stor lokal som vi och andra kunde hyra för möten. Vi föreslog att det lokalutrymmet som diskuterades skulle behålla sin storlek, att ett större pentry skulle installeras och att man skulle ha vikväggar för att kunna avskärma och få lokalen mindre vid behov.

Dessutom finns stora parkeringsutrymmen vid Allaktivitetshuset, bussen har hållplats alldeles intill och det är plan mark att ta sig dit från centrum. Idealiskt läge, alltså.

Där försvann möjligheten att skapa en stor samlingslokal med bra tillgänglighet i Nora.

Sedan dess har vi då och då förhört oss om hur det går, vi har sett hur lokalerna i övrigt börjat byggas om, men inte fått någon mer information.

Men nu i april vid kommunala pensionärsrådets, KPR, möte fick vi det förvånande beskedet att det istället för vikvägg byggs en fast vägg och lokalen avdelas till två mindre lokaler, lokaler som PRO inte har behov av. Anledningen var att en vikvägg skulle bli för dyr att installera. Där försvann möjligheten att skapa en stor samlingslokal med bra tillgänglighet i Nora.

Istället vill kommunen bygga om biografen i Nora, bygga gradänger som en form av amfiteater där balkongen och övre våningen skulle bli små mötes/konferensrum och foajén ändras. Med andra ord en minikonferensanläggning.

Vad bion egentligen behöver är fler toaletter och en större foajé. Vad vi förstår skulle dessutom biografombyggnaden kosta tiotalet miljoner. En bra ljuddämpande vikvägg i Allaktivetshuset kostar kanske tiondelen.

Varför försitter kommunen chansen att för kanske tiondelen i kostnad (vikväggen) få en stor samlingslokal med bra tillgänglighet?

Dagtid går det sällan att hitta mer än ett fåtal parkeringar vid bion, även kvällstid är det svårt. Det är också en bit att gå från busshållplatsen till biolokalen. Förmodligen skulle en rustad bio heller inte kunna rymma uppemot 150 personer sittande vid bord.

Så varför gör kommunens styrande detta dyrare val? Varför försitter kommunen chansen att för kanske tiondelen i kostnad (vikväggen) få en stor samlingslokal med bra tillgänglighet?

Vi i PRO Nora förstår inte att kommunen väljer bort möjligheten till att få en stor samlingslokal – ett billigare alternativ än en minikonferensanläggning i biolokalerna för uppskattningsvis tiotalet miljoner.

Så Nora kommer fortfarande att sakna en stor samlingslokal för bordssittning, trots att chansen finns.

Styrelsen PRO, Pensionärernas riksorganisation, Nora

Britt Argårds, Siv Gustavsson, Karin Lundberg, Nils-Göran Håg, Jan Ericson, Ove Karlsson, Gunilla Liljeqvist, Håkan Ekebacke, Monica Hoikkala, Håkan Olsson, Leif Jakobsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons