Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt på filmfestival om konstens villkor

Om konstens villkor handlade den debatt som arrangerades på lördagskvällen mellan två riksdagspolitiker och två konstnärer under pågående Närkesbergs filmfestival. Kvällen bjöd också på premiär på två av Närkesbergsfilms nya kortfilmer.

Närkesberg. Festivalen arrangeras för tolfte gången, men för första gången i Qvarnåns kafé, som är ett gammalt baptistkapell som drivs som sommarkafé.

– Vi jobbar just nu med tio kortfilmer med konstnärsporträtt, som handlar just om hur det är att vara konstnär, berättade Lars Jonsson, Närkesbergsfilms vd.

De två första, om Stina Virsén och Annette Alsiö, premiärvisades under lördagskvällen.

Men först arrangerades en debatt.

– Hur är det att vara konstnär? inledde debattens moderator Martin Dyfverman.

På plats fanns kakelkonstnären Maria B Ekström, glaskonstnären Annette Alsiö och riksdagsledamöterna Matilda Ernkrans (S) och Lars Axel Nordell (KD).

– Det handlar alltid om att vara kreativ och tänka nytt, men samtidigt kunna tjäna pengar så man kan köpa material och betala hyror, samtidigt som man måste marknadsföra sig, inledde Maria B Ekström. Ofta är det väldigt hektiskt.

– Vad hinner du minst med och går det ihop sig ekonomiskt? fortsatte Martin Dyfverman.

– Jag är dålig på att marknadsföra mig själv. När man är mitt uppe i ett arbete har man svårt att tänka och planera framåt. Det ger ibland en mycket blygsam inkomst. Men det löser sig alltid, berättade Maria B Ekström.

Annette Alsiö tog vid.

– Att vara konstnär är ett påtagligt val. Det är inget man bara halkar in på. Och man måste vara lika kreativ i sin ekonomi som i sitt konstnärskap. Vill man vara konstnär måste man våga satsa, och man satsar hela sitt liv. Men man får så mycket tillbaka också.

– Konstnärskapet är en stor frihet, men det har sitt pris, sa Marie B Ekström.

Matilda Ernkrans kopplade ihop konstnärernas tillvaro med de företagare inom jord- och lantbruk som hon möter i sitt arbete som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Småföretagare måste alltid ha många strängar på sin lyra. Det finns också en sorg i att det ska behöva vara så, för kulturen har ett värde i sig. Det finns inga enkla lösningar, men det finns ett gemensamt engagemang som gör att vi politiker kan underlätta för er, sa Matilda Ernkrans.

Lars Axel Nordell, som är ledamot i riksdagens kulturutskott berättade om sitt arbete och om hur staten fördelar sin kulturbudget. Dessutom berättade han både om sin far och sin son, konstnärer båda två.

– Min far tjänade pengar när han låg på sjukhuset efter en bilolycka. Då hade han tid att ringa runt och marknadsföra sig. Det har alltid varit svårt att leva på konst, men det viktiga är att vi möts i en dialog.

Hur kan konstnärers villkor förbättras? fortsatte Martin Dyfverman.

– Vi vill ha arenor. Konsthallar, men också mötesplatser. En dialog på lokal och regional nivå där vi finns med. För hur kan man bygga ett kulturhus utan galleri? Vi vill vara inspiratörer. Konsten och kulturen har svårt att klara sig själv, men ger också identitet till bygden, sa Annette Alsiö.

Närkesbergs filmfestival fortsätter under söndagen, med tre filmer av Åsbrofilmaren Alf Fransson, som själv också medverkar. Därefter visas en film om Frida Kahlo.