Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Peter Springare om åklagarens kritik: "Det är ingen 'tes' jag driver"

 
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

Polisen Peter Springare reagerar i ett debattinlägg på kritiken som kammaråklagare Louise Helleday riktar mot han bild av verkligheten.

Återigen har en debattör gett sig in i frågan jag initierat, om problematiken för oss polisutredare avseende den grova våldsbrottsligheten och konstaterandet om att kriminella invandrare är kraftigt överrepresenterade. Det tycker jag är bra. Frågan måste upp på bordet och diskuteras. Detta problem med den eskalerande grova våldsbrottsligheten runt om i landet med skjutningar, sprängningar, mord och mordförsök, påverkar hela utredningsverksamheten negativt.

Denna gång är det åklagaren Louise Helleday i Örebro. Hon känner inte igen sig i min beskrivning och påstår att jag har en kraftigt snedvinklad och överdriven beskrivning av problemet. Först vill jag bara säga att min statistik inte grundas på någon kort tidsperiod. Jag har tittat på mord, mordförsök, utpressning och våldtäkter mellan januari 2015 till sista december 2016, alltså två år. Och nej Louise, du skulle inte kunna göra något för att få fram den motsatta bilden när det gäller det jag pratar om och vad min sakfråga handlar om. Det är heller ingen ”tes” jag driver, utan jag vill torgföra ett problem för oss som utreder grova våldsbrott i Sverige.

Den uppfattning som jag torgfört och som du anser vara överdriven och snedvinklad, delas av en mängd ansvariga på grova brottsrotlar över hela Sverige. Inte minst Malmö, Göteborg och Stockholm. Detta har jag fått bekräftat med all önskvärd tydlighet den senaste tiden. Så, om nu mina påståenden om den grova våldsbrottsligheten och statistiken kring denna, skulle vara snedvriden och överdriven, far en stor del av grova brottsutredare runt om i Sverige med osanning och vårt interna datoriserade utredningssystem skulle också ljuga.

Men, jag håller med Louise fullständigt i att hon har en annan bild. Och anledningen till detta är nog så enkel som att hon inte så ofta kommer i kontakt med den statistik jag talar om. Louise lottas ytterst sällan på ärenden av grov våldskaraktär och jag har kontrollerat i vårt utredningssystem och kunnat konstatera att under åren 2015 – 2016 har grova brottsgruppen handlagt 636 ärenden. Det är brott begångna över hela Örebro län. Vid endast 8 av dessa ärenden har Louise Helleday varit åklagare/förundersökningsledare. Resten av ärenden har till största delen letts av andra speciella åklagare och en del av mig själv. De brott som Louise har varit involverad i som förundersökningsledare är 4 st våldtäkter, 2 st mordförsök, 1 hot mot polis och 1 människohandelsärende. 1 våldtäkt och hot mot polis hade gärningsman av svenskt ursprung medan övriga 6 ärenden hade gärningsman av utländsk härkomst. Så i den delen borde Louises bild vara i harmoni med min. Min slutsats är därför, eftersom Louise Helleday mestadels leder ungdomsärenden och övriga mängdbrott, kan hon omöjligt ha samma bild, eftersom vi inte riktigt jobbar med samma typ av ärenden.

Sedan är vi helt överens om orsaker och annat till varför det ser ut som det gör. Louise pratar integration, utanförskap etc. Där är vi helt överens. Det påverkar så klart i hög grad. Men detta att bara konstaterande detta, löser inte problemen. Frågan är mer komplex än så. Kvar står ändå många frågor. En fråga man kan ställa sig om våldtäkter och sexuella övergrepp mot kvinnor exempelvis. Kan man tillskriva dessa gärningar boende i utanförskapsområden och socioekonomiska orsaker? Vad vet jag. Men frågan är som sagt väldigt komplex.Jag ser det i alla fall som oerhört viktigt att plocka bort alibit som politiker och andra beslutsfattare hela tiden gömmer sig bakom när det gäller integrationsfrågor, invandringspolitik etc.

BRÅ konstaterar bl a att det är viktigt att kartlägga och visa konkreta siffror på invandrares brottslighet så att man får en kunskapsbaserad bild av detta. Detta står i förordet till 2005 års rapport. Men som det nu är, är det bara gissningar och personliga uppfattningar/konstateranden som torgför problem kring kriminella invandrare och brott. Om en ordentlig genomlysning görs av BRÅ, om hur det egentligen förhåller sig och en offentlig rapport kring detta skapas, då tvingas ansvariga beslutsfattare att på allvar ta tag i dessa frågor. Selektera åtgärder till dem som behöver dem bäst. Detta för att få bort utanförskapsområden som genererar brottslighet, skapa bättre förutsättningar för invandrare och asylsökande att komma in i samhället. Detta är ett problem som inte försvinner av sig självt, fast många i dag önskar att så skulle vara fallet.

Peter Springare

Förundersökningsledare på roteln för grova brott

Örebropolisen