Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD är det största hotet mot kvinnor

I dag är det den internationella kvinnodagen, dagen då vi uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation.

En fråga som bland annat då uppmärksammas är mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp.

Frågor som tydligt visar de fasansfulla konsekvenserna av att leva i ett patriarkalt samhälle.

Därför är det ytterst motsägelsefullt att SD, ett parti som förnekar det patriarkala samhället och dess strukturer, den senaste tiden har försökt att framstå som ”kvinnosakskämpar” i diskussioner om sexuella övergrepp.

Men som vi alla vet med den rasistiska vinklingen att de endast begås av utomeuropeiska muslimska män.

Otaliga gånger har vi hört att de ska ”skydda sina kvinnor”. Döttrar, flickvänner, fruar.

Men svaret på hur de kan göra det, som är mest förankrat i statistik och vetenskap, är att kvinnorna då bör sluta träffa dem.

Fäder, makar, pojkvänner, manliga vänner och kollegor. Det är störst risk att en kvinna blir utsatt för övergrepp av en man som hon känner och har en nära relation till, oftast i sitt eget hem eller en plats hon har en anknytning till.

Vem som helst kan se dessa ”åtgärder” som orimliga, men ändå är det i sammanhanget mer rimligt än att bilda rasistiska mobbar, kalla dem för medborgargarden och trakassera, peka ut och misstänkliggöra människor, vuxna som barn, utifrån hudfärg och ursprung.

Men SD är inte bara rasister, de är också det största hotet mot kvinnors rättigheter och jämställdhet i dag. Ett exempel är att SD vill ta bort all finansiering av jämställdhetsarbete och genuspedagogik i skolorna och därmed önskar att behålla samhällets påtvingande av traditionella könsroller.

Till och med deras jämställdhetspolitiska talesperson har uttalat att det finns biologiska skillnader som gör att kvinnor i större utsträckning väljer sämre betalda omsorgsarbeten.

Med en 50-talsvision om hemmafruar vid spisarna förespråkas stereotypa könsroller och allt som hotar detta ska med alla medel motverkas.

De vill bland annat förvägra homosexuella rätten att skaffa barn via insemination eller adoption och ha tvångssterilisering av transsexuella.

Andra exempel är att de vill begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp genom att sänka abortgränsen och vill inte införa samtyckeslagstiftning som skulle få fler män dömda för de sexualbrott de begår.

Det är samtidigt som forskning visar att män som har en mer stereotyp syn på kön och negativ inställning till jämställdhet löper ökad risk att utsätta kvinnor för våld och övergrepp.

För oss kvinnliga antirasister blir SD:s försök att framställa sig som ”kvinnosakskämpar” ett hån. Det är ju dem som vi blir hotade av.

Varje kvinna som yttrar ett negativt ord om SD vet att våldtäktshoten kommer som ett brev på posten.

När de nu utnyttjar frågor om våld och övergrepp för att sprida rasism, samtidigt som deras politik ökar risken för att kvinnor utsätts, blir konsekvensen att de skapar ett våldtäktsprivilegium för vita män.

Med Hagamannen, Örebromannen och Anders Eklund i ryggen står de i stället och pekar anklagande på varje person som flytt sitt land.

Samtidigt fortsätter vi feminister att kämpa för ett mer öppet, rättvist och jämställt samhälle och kämpar dagligen mot alla former av förtryck mot kvinnor, oavsett vilken sida av det patriarkala myntet det kommer ifrån – Daesh eller Sverigedemokraterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel