Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Blom, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro: Se varandra i ögonen och håll samtalet igång

Annons
Örebro kommunfullmäktiges möten är offentliga och finns också att se i efterhand på www.orebro.se – sök på ”webbsändningar”.  Bilden är ett montage

Den amerikanske historikern Timothy Snyder skriver i sin angelägna bok ”Om tyranni” att vi måste ta ögonkontakt och hålla samtalet vid liv för att främja och skydda demokratin. Det handlar inte om artighet, utan om att vara ansvarskännande medlemmar i samhället. Genom att lyssna och tala kan vi förstå hur den andre tänker, bryta ner sociala barriärer och lära oss vem vi kan lita på och inte.

I en tid när tendenserna till att bygga murar, ställa ultimata krav och ta avstånd från den som har en annan uppfattning växer, kan betydelsen av att lyssna till hur den andre tänker inte nog understrykas. Det handlar inte om att hålla med utan om att förstå. Om vi inte gör det, är vi snart vid en avgrund.

... det är vare sig underhållning, bländande retorik eller spänning som är det viktiga vid fullmäktiges möten. Det är att vi tar ögonkontakt och håller samtalet vid liv ...

I december sammanträdde Örebro kommunfullmäktige för att besluta om kommunens budget för 2019. Under två dagar gjordes 284 inlägg och nästan samtliga av de 65 ledamöterna besökte talarstolen för att tala för något de finner särskilt angeläget i den kommunala verksamheten. Debatten fördes i god och saklig ton.

Visst kan det bli lite långrandigt ibland med alla inlägg. Visst är vissa talare skickligare retoriker och mer spännande att lyssna på än andra. Men det är vare sig underhållning, bländande retorik eller spänning som är det viktiga vid fullmäktiges möten. Det är att vi tar ögonkontakt och håller samtalet vid liv. Att vi lyssnar på vad den andre har att säga, och rent av tar några repliker för att hålla med, ställa frågor eller säga emot. Att vi beskriver vår syn på samhället för varandra och att vi försöker förstå hur den andre, vän eller motståndare, tänker.

Det kan bero på att de som under 1960-talet formade reglerna för regeringsbildningen, var övertygade om att den kompromissinriktade kultur som präglat svensk politik var något evigt.

På nationell nivå brister för närvarande samtalet och ingen regering kan bildas. Regeringsformen, innehåller regler som gör att processen fram till ett avgörande läge, blir – kanske – onödigt lång. Det kan bero på att de som under 1960-talet formade reglerna för regeringsbildningen, var övertygade om att den kompromissinriktade kultur som präglat svensk politik var något evigt. Att vi för alltid skulle känna oss förpliktigade till att ta ögonkontakt och hålla samtalet igång. Just nu känns det oroande nog som vi i allt snabbare takt rör oss i en annan riktning.

Jag hoppas det är fel. Att den uppskruvade tonen, de drag av misstro och i värst fall förakt, som drar som skuggor över den nationella debatten bara är en tillfällighet. Jag uppmanar våra rikspolitiker att lära av ledamöterna i Örebro kommuns fullmäktige, som ser varandra i ögonen och i god ton håller samtalet igång. Som förmår samarbeta över gränser utan behov av ultimatum. Demokratin kräver inget mindre än det.

Agneta Blom

Kommunfullmäktiges ordförande i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons