Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre måste få välja

Annons
Valfrihet. Folkpartiet värnar om att varje äldre ska ha möjlighet att foma sitt eget liv. Arkivbild: Länstidningen

När den socialdemokratiskt styrda kommunledningen lade sin budget för 2012 stod det klart att ekonomin var i betydligt sämre skick än vad som var väntat. De pengar som fanns i augusti för mångmiljonsatsningar på asfalt var borta. Istället väntar nu kraftiga besparingar inom välfärdssektorn.

Skillnaden mellan Folkpartiet och den socialdemokratiska kommunledningen är tydlig. När de satsar på asfalt och enorma investeringsprogram, ökar vi resurserna till välfärden. När de benhårt håller fast vid mängder av politiker, nämnder och förvaltningar som skapar en ineffektiv kommunal styrning, vill vi förändra, effektivisera och minska antalet politiker och nämnder och effektivisera administrationen.

Socialdemokraternas prioriteringar är tydliga. Inom det sociala området är det övertydligt. Programområdet ställs inför kraftiga besparingar. Huvuddelen av dessa besparingar läggs på de äldre. Det är de riktigt gamla, de mest sjuka äldre, som får bära det socialdemokratiska ekonomiska lättsinnet

Problemen för de gamla i Örebro syns redan i bokslut för 2011. Trots ett större överskott än väntat går äldreomsorgen back. Och nu väntar ännu större besparingar. De två vård- och omsorgsnämnderna ska enligt socialdemokraternas förslag tillsammans spara 25 miljoner kronor.

När höstens äldreomsorgsskandaler radats upp har fokus legat på privat äldreomsorg. Och visst finns det många privata äldreboenden som sköts illa. Men vi behöver inte gå längre än till Kumla, för att se att också kommunala äldreboenden drabbas av skandaler. När Riksdagens socialutskott hade sin hearing om äldreomsorgen visades en betydligt bredare bild upp. Svensk äldreomsorg är sannolikt bäst i världen. Men den dras också med problem.

Det handlar om antalet platser på trygga äldreboenden. Framförallt socialdemokratiska regeringar och kommunledningar har dragit ner. Det handlar om stora behoven av väl utbildade medarbetare. Här måste vi örebroare oroa oss extra. Socialdemokraternas nedläggningsförslag kring Wadköpings utbildningscenter, riskerar kvalitet och omfattning av Örebros vård- och omsorgscollege. Det kommer så småningom att slå mot både omsorgen om och sjukvården för de äldre.

I det läget väljer Socialdemokraterna, med stöd av Centerpartiet som har huvudansvaret för äldreomsorgen i Örebro, att minska resurserna till Örebros gamla än mer. Det är inget annat än omvänd välfärd. De hade kunnat göra andra prioriteringar, men valde betong och asfalt före omsorgen om de gamla.

För oss i Folkpartiet är det en oacceptabel väg att gå. Vi vill istället utveckla välfärden och omsorgen om de gamla. Vi har prioriterat vård- och omsorgsnämnderna, som inte får de socialdemokratiska sparkraven. Men vi vill fortsätta att utveckla Örebros äldreomsorg.

Vi vill ge de gamla fler trygga äldreboenden, där du kan bo med det stöd och den service du just nu behöver. Vi vill ge de äldre en reell valfrihet. Du ska kunna välja vem som ger dig den service du behöver. Du ska kunna välja var du ska bo, och vilken hyresvärd du vill ha. Du ska kunna välja en så enkel sak som vilken mat du vill äta och vilken dryck du vill ha till maten. Du ska kunna bestämma när du vill gå upp på morgonen och när du vill lägga dig på kvällen.

Visst är det självklarheter? Men idag fungerar det inte så i Örebro. Och socialdemokraterna och centerpartiet vill försämra möjligheterna ytterligare.

Folkpartiet står för en annan äldreomsorgspolitik. Vi värnar kvaliteten inom äldreomsorgen, och varje äldres möjlighet att forma sitt eget liv genom ökad valfrihet.

Åsa JohanssonLedamot vård- och omsorgsnämnd Öster (FP)

Staffan WermeKommunalråd (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons