Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen. Kommer pengarna räcka till framtidens omsorg? Vi vill leva som i dag

Annons
Drömmer om framtiden. Carl-Jan Granqvist vill som äldre kunna fortsätta att gå på teater.Arkivbild: Peter Eriksson

Äldreomsorgen har debatterats mycket det senaste halvåret med rubriker om vanvård och inlåsning av äldre. Även om det är enskilda fall visar de hur vi inte vill ha det. Men hur vill vi egentligen att vår framtid som äldre ska se ut?

Med den utgångspunkten genomför omsorgsföretaget Humana en politisk debatt i Örebro första mars. Två lokala politiker, Fisun Yavas (S) och Lars Elamson (M) samt entreprenören och nöjesprofilen Peter Flack deltar.

En utgångspunkt för debatten är Edvard Unsgaards bok ”När Amelia behöver hemtjänst” (Timbro förlag). Boken ställer liksom vi som företag frågan hur vi vill ha det när vi blir äldre.

Flera kända och okända svenska 40-talister från rekordgenerationen beskriver i boken sina förväntningar och frågor om hur livet som äldre ska se ut. Det finns två genomgående drag i intervjuerna. De vill fortsätta leva sina liv som de lever i dag, men de befarar att samhället inte kommer kunna stå för allt.

Lill-Babs vill ha en lägenhet med instrument så att de som kommer och hälsar på kan spela och jamma. Krögaren Carl Jan Granqvist vill fortsätta kunna gå på teater.

Henning Mankell kan tänka sig att bli sin egen äldreomsorgsentreprenör: ”Att man köpte sig ett stort hus och att man slog sig samman och att var och en hade sitt, men att man hade gemensamma utrymmen och man finansierade själv en sjuksköterska.” Han tror nämligen inte att samhället kan stå för allt. ”Kanske det blir så att man får ta lite större ansvar själv”, säger Mankell.

Amelia Adamo håller med: ”Om pensionärer har möjlighet att betala så ska pensionären betala.” Samtidigt varnar Carl Jan för hur det ska gå för de som inte bor i stora städer med tillväxt och de som inte kan ställa krav. ”Den som inte har förmåga att ställa krav. Vad blir det för kvalitet?”

Många svenskar kan säkert känna igen sig i de olika bilderna som de kända svenskarna målar upp. Vi vill ha en bra omsorg och vi vill kunna fortsätta leva det liv vi lever i dag, men det finns en oro för hur framtidens omsorg ska se ut och om pengarna räc-ker till.

Den demografiska utmaningen är tydlig. De närmaste 25 åren ökar antalet i arbetsför ålder med enbart några procent, men antalet äldre över 65 år ökar med 40 procent och antalet över 85 ökar med över 75 procent.

En del av svaret på framtidens utmaningar är att vi tillsammans måste forma vår äldreomsorg och här vill vi som välfärdsföretag vara med. Trots den pågående negativa debatten om privata företag inom omsorgen är vi övertygade om att vi behövs och har mycket att tillföra.

Som privat företag med en ambition att skapa en bra omsorg med ett personligt engagemang välkomnar vi självfallet en kontinuerlig och djupgående granskning och uppföljning. Men granskningen måste omfatta kommunalt såväl som privat drivna verksamheter. Och uppföljning och mätning av bland annat kvalitet måste ske med metoder som möjliggör jämförbarhet.

Önskemålen om mångfald och därmed valfrihet kommer att fortsätta öka. I framtiden kommer fler driftsformer att efterfrågas. Entreprenörskapet inom privat företagande kommer därför att bli ännu viktigare.

Vi är ett företag som också arbetar med personlig assistans. Inom assistansen arbetar man med utgångspunkt i det individuella och det synsättet måste appliceras än mer inom omsorgen. För precis som de kända 40-talisterna önskar leva vidare på det sätt de alltid levt anser vi att de medborgerliga rättigheter som äldre måste tas tillvara bättre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons