Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen har ett stort ansvar i Lekeberg

Annons

Demokrati betyder folkvälde, alltså att makten utgår från folket. I Lekebergs kommun representeras folket av 35 folkvalda personer. 17 av dessa har bestämt att kommunens värdefullaste tillgång, den vackra och orörda naturen, ska offras på energipolitikens heliga altare. 16 av dessa har lyssnat på sina väljare och vill utveckla vindkraften på annat sätt för att inte orsaka skada på natur och människors livsmiljö. Två har ännu inte bestämt sig.

Är dessa 17 personer från Alliansen medvetna om vilket ansvar var och en tar på sig inför Lekebergs 7 000 invånare? 1 200 av dessa invånare har via namninsamling inlämnad till Lekebergs kommun protesterat mot etableringen av en vindkraftpark i södra Kilsbergen.

För Alliansens 17 representanter väger det tyngre att några av deras politiker har skaffat sig förstahandsupplevelser om vad vindkraft innebär i praktiken. Detta genom att vid ett enstaka tillfälle ha fotograferat, filmat, mätt och till och med ha tillbringat en natt i tält i närheten av ett vindkraftverk.

De som bor nära Kronoberget kommer att ha denna upplevelse varje dag, året om i ett stort antal år framöver. Vetenskap och forskning om lågfrekvent buller och ljusstörningar kan man tydligen ignorera.

Mer seriöst än så är inte det självupplevda underlaget.

En god intention när det gäller stora och oåterkalleliga beslut för en bygd är att det ska finnas stor politisk enighet som håller över mandatperioderna.

En så stor fråga som Stena Renewables storskaliga vindkraftsanläggning bör naturligtvis vara en valfråga eller föregås av en folkomröstning. Men det vågade väl inte Alliansen utsätta den för.

Vi har i en tidigare debattartikel ifrågasatt det odemokratiska beteendet att lyfta ut vindkraftfrågan från kommunfullmäktiges sammanträde i juni utan att ange någon orsak. Något svar från kommunfullmäktiges ordförande Dag Stranneby har vi naturligtvis inte fått.

I Lekeberg verkar det mesta ske i slutna rum. Vår tolkning blir då att Alliansen inte var säkra på utgången av en omröstning och därför stoppades ärendet. Nu har de köpt sig tid att bearbeta enskilda ledamöter för att säkra ett ja.

När övertalningsperioden inom Alliansen har resulterat i att alla sagt ja, med eller emot sin egentliga övertygelse, kommer ett beslut att fattas med en mycket knapp majoritet på en eller två personer. De politiker i Alliansen som tänker genomföra denna naturförstörelse ska veta att de har en stor opinion mot sig.

Vi hoppas att de två representanterna för SD, som ännu inte bestämt sig, har skaffat sig ett seriösare beslutsunderlag genom dialog med sina väljare än att tälta under ett vindkraftverk en natt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons