Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen rekordsatsar på skolan

Annons

Under hösten 2011 har en lång rad viktiga skolreformer genomförts, bland annat sjösättandet av en ny skollag, nytt betygssystem och en ny lärarutbildning. Tillsammans med Alliansregeringens tidigare skolsatsningar är detta den största utbildningsreformen sedan 1842 – då folkskolan inrättades. När Mikael Damberg och Socialdemokraterna beskyller regeringen för att nedprioritera skolan (Debattsidan 21/11) är kritiken inte bara felaktig, utan debattörerna talar dessutom mot bättre vetande.

Damberg och hans kollegor menar att Alliansens politik innebär nedskärningar med 20 miljoner i Örebro län, eller motsvarande 41 lärartjänster enligt S beräkningar. Det är ett resonemang som haltar betänkligt, dels därför att de minskade resurserna är en konsekvens av att den nya gymnasieskolan beräknas vara mer effektiv än den gamla, men också därför att S har glömt att ta med sin egen politik för ungdomar i kalkylen.

S har i sin skuggbudget föreslagit fördubblade arbetsgivaravgifter för unga. För kommunerna i Örebro län innebär det ökade kostnader med sammanlagt 74 miljoner kronor. Utöver det tänker Socialdemokraterna i Örebro kommun spara 29 miljoner kronor på barn- och utbildningsområdet – Hur många lärartjänster motsvarar detta enligt S beräkningar?

När alliansen kom till makten efter valet 2006 ärvde vi en skola i kris efter den tidigare S-regeringen. Vi identifierade fyra huvudsakliga problem: Sjunkande resultat, bristande arbetsro och trygghet, läraryrkets dalande status och de många avhoppen från gymnasiet. Under de fem år som gått sedan dess har en lång rad åtgärder genomförts för komma till rätta med dessa allvarliga brister. Bland annat har stora satsningar gjorts på karriär- och kompetensutveckling för Sveriges lärare. Men det är först nu som de riktigt stora utbildningsreformerna verkställs. Under 2011 och 2012 får vi bland mycket annat: ny skollag, nytt betygssystem, ny gymnasieskola med en modern lärlingsutbildning, nya kurs- och läroplaner för grundskolan, ny lärarutbildning, införandet av betyg från årskurs sex, fler och tidigare nationella prov samt införandet av lärarlegitimation.

När Socialdemokraterna ifrågasätter vårt engagemang för den svenska skolan sker det på oärliga grunder. Att skolan fortfarande har högsta prioritet på Alliansens agenda råder det inte några tvivel om.

Maria Haglund

Oppositionsråd (M)

Örebro

Margareta Pålsson

Ordförande i riksdagens utbildningsutskott (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons