Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och klimat i MP:s budget

Annons

I vår gröna budget satsar Miljöpartiet i Örebro på välfärd och miljö. Där majoriteten går fram med ett sparbeting omfördelar vi pengar så att barnen och de äldre inte drabbas. Vi budgeterar ett resultat på 112 miljoner kronor och gör satsningar på barn, unga, de äldre och miljön med 73 miljoner kronor. Vi har valt att behålla i stort sett samma ekonomiska ramar för 2012 som 2011 vad det gäller social välfärd och barn och utbildning.

Vi tycker det är viktigt att göra en första satsning på att öka lärarnas löner i Örebro kommun. Att vara en attraktiv arbetsgivare och locka flera att söka sig till läraryrket är en utmaning för framtiden. Att satsa resurser på barn är ingen kostnad utan en investering. Därför avsätter vi åtta miljoner kronor för att minska barngrupperna i förskolan och grundskolan och tio miljoner kronor i ett första steg till att höja lärarnas löner. Fler medarbetare måste ges möjlighet att få fasta tjänster. Miljöpartiet prioriterar att anställa 140 personer inom social välfärd och 140 personer inom förskola och skola genom att erbjuda timvikarier att få fast tjänst. Det underlättar bemanningen inom hemtjänsten, äldreboenden, förskola och skola och ger personalen en tryggare arbetssituation.

Vi måste minska framtida miljöproblem som hotar att förändra möjligheterna för kommande generationer. För oss hänger allt ihop. Att lägga pengar på driften till flygplatsen anser vi totalt onödigt. Klimatomställningen får inte tappa tempo i Örebro. Vi fortsätter att utveckla kollektivtrafiken med nio miljoner kronor, ökar underhållet på cykelbanor med tre miljoner kronor och förstärker naturvården med 2,5 miljoner kronor. Miljöpartiet lägger också pengar på att verkställa de så viktiga klimat-, transport- och vattenplanerna.

För oss är ekvationen enkel. I oroliga tider gäller det att hålla i pengarna och se var i organisationen det går att hålla igen. Vi väljer däremot att inte dra ner där pengarna behövs som mest. På barn, äldre och klimat satsar vi när andra sparar. Vi satsar på lärarnas löner, men minskar på betong och asfalt. Vi sparar på stödet till flygplatsen, men inte på Kvinnohuset och Anhörigcentrum. Däremot lägger vi ut pengar på naturvård, ökad andel ekologisk mat och en detaljerad förstudie för hur vi bygger ett spårvagnslinjenät i Örebro.

Vi är stolta över att kunna bidra till att göra kommunen ännu bättre och renare med Miljöpartiets förslag, den enda gröna budgeten för 2012.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons