Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolag varnar för att nybyggen i Tybble inte blir av

Örebrobostäder och Asplunds Fastigheter planerar 115 nya lägenheter för studenter i Tybble. Blir Företagskattekommitténs förslag som nyligen lades fram verklighet kommer projektet inte att bli av.

Annons
En byggarbetsplats.   Öbo och Asplunds varnar för att planerade byggen i Tybble kanske måste avbrytas om ett förslag om begränsningar av ränteavdragen genomförs.Arkivfoto: Tomas Oneborg /TT

Örebro har växtvärk, fler bostäder behövs, i synnerhet hyreslägenheter. Hyresbostaden är den mest flexibla boendeformen och en mycket viktig byggsten för att tillvarata tillväxtpotentialen och i förlängningen möjligheterna till satsningar på välfärd för alla.

Företagsskattekommitténs förslag innebär i korthet att omfattande begränsningar av ränteavdragen i bolagssektorn ska införas. Företag ska då inte få göra skattemässiga avdrag för räntekostnader. Det här slår extra hårt mot kapitaltunga verksamheter med låg avkastning, så som fastighetsbolag, medan exempelvis tjänsteföretag blir vinnare. Fastighetsbranschen däremot kommer att få en skattehöjning på 3,2 miljarder kronor.

Risken är stor att fastighetsvärden kan sjunka med 10–15 procent, vilket också får negativa konsekvenser för bankerna och den finansiella stabiliteten. Nu är det i huvudsak inte försämrade skattevillkor för fastighetsbolag som kommer att vara politikernas största huvudbry. Förslaget innebär att nyproduktion av hyresbostäder i princip omöjliggörs. Förlorare är alla kommuner med potential att växa och alla unga människor som i dag tvingas stå utanför bostadsmarknaden. Samhällsekonomin hotas.

Om vi återvänder till Tybble och de 115 planerade lägenheterna. För att projektet ska kunna genomföra, vars kostnad till största delen utgörs av räntor, skulle hyresnivån för en studentlägenhet på 35 kvadrat behöva öka från 4 520 kr i månaden till 5 100 kr.

Redan i dag är hyresbostaden skattemässigt missgynnad gentemot bostadsrätter och villor. En nyproducerad hyreslägenhet är 2 000 kr dyrare per månad jämfört med en bostadsrättslägenhet. Skulle förslaget bli verklighet är det återigen hyresgäster som blir missgynnade om fler hyreslägenheter ska kunna byggas. Hyrorna behöver helt enkelt öka för att kalkylen ska gå ihop.

Vi tror inte att det finns utrymme för så mycket högre hyror och är övertygade om att övriga hyresvärdar i Örebro resonerar likadant. Att kommunala bostadsbolag enligt en ny lag från 2011 inte får satsa på nya bostadsprojekt utan att intäkter och kostnader går ihop komplicerar situationen ytterligare.

För fastighetsbolag är räntekostnader en del av verksamheten. Att inte få skattemässiga avdrag för räntor är att likställa med att en restaurang beskattas för all försäljning men inte får göra avdrag för sina varuinköp. 

Öbo och Asplunds Fastigheter kommer med största sannolikhet att behöva avbryta nybyggnadsprojektet i Tybble då det inte finns några möjligheter att klara av att bygga nya hyresrätter om det nya förslaget till företagsbeskattning blir verklighet. Därför måste våra politiker på riksplanet tänka om beträffande Företagsskattekommitténs förslag. Skapa bättre förutsättningar för att bygga nya hyresrätter i stället för att göra det omöjligt.

Ulf Rohlén Vd Öbo  med flera

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons