Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband på landsbygden: Går det att lita på IP-Only?

Annons
I Askersunds kommun stänger Telia ned de första områdena med kopparnät (fasta telefonlinjer) om cirka sex månader och då finns det inte längre någon möjlighet att ha bredband via ADSL. Då är det viktigt att det finns hållbara bredbandsalternativ att erbjuda de hushåll som drabbas av kopparnätets nedläggning.

Nationellt finns en målsättning att 95 procent av samtliga hushåll och företag ska ha tillgång till bredband. I städerna har de flesta tillgång till fiberbredband, men på landsbygden ser det desto sämre ut. I vårt län finns det flera aktörer som är inblandade i detta, bland annat Länsstyrelsen, Region Örebro län, kommunerna samt privata aktörer. För både allmänheten och oss politiker är tyvärr arbetet med att öka andelen bredband på landsbygden både rörigt och otydligt. Vem ansvarar för vad och hur kommer vi framåt i detta?

I Askersunds kommun stänger Telia ned de första områdena med kopparnät (fasta telefonlinjer) om cirka sex månader och då finns det inte längre någon möjlighet att ha bredband via ADSL. Då är det viktigt att det finns hållbara bredbandsalternativ att erbjuda de hushåll som drabbas av kopparnätets nedläggning. Det borde finnas bestämmelser på att kopparnätet inte skulle få släckas ned innan det finns fiberbredband på plats i det aktuella området.

I två av dem står det att arbetet med bredbandsutbyggnaden snart kommer att påbörjas och i de andra två informeras det om att inget bredband kommer att erbjudas. Dessa båda budskap varvas om vartannat, vilket ger ett mycket oseriöst intryck av IP-Only som bredbandsentreprenör.

Företaget IP-Only har gått ut till hushåll i Askersunds kommun och tecknat avtal med många hushåll på landsbygden för cirka 1,5 år sedan. Sedan dess har inget hänt. Personligen har jag och andra boenden i mitt område fått fyra olika mejl från IP-Only.

I två av dem står det att arbetet med bredbandsutbyggnaden snart kommer att påbörjas och i de andra två informeras det om att inget bredband kommer att erbjudas. Dessa båda budskap varvas om vartannat, vilket ger ett mycket oseriöst intryck av IP-Only som bredbandsentreprenör.

Detta agerande låser fast de boende på landsbygden så att man hoppas på att detta ska komma igång inom kort och hindrar både företag, privatpersoner och byaråd att hitta andra lösningar. Vi är nu många i Askersunds kommun som nu vill ha ett klart besked från IP-Only! Kommer ni att påbörja arbetet med bredbandslösningar, så att det matchar med de nedläggelser av kopparnätet som kommer att ske i vår kommun, så att våra kommuninvånare inte behöver oroa sig för att lämnas utan både ADSL och fiberbredband? Det är många företag som kommer att drabbas av detta och kan få svårt att bedriva sina verksamheter på ett ändamålsenligt sätt.

Vad är Askersunds kommuns roll i detta? Och vad kan Region Örebro län samt Länsstyrelsen göra för att hitta lösningar för de i Askersunds kommun som snart blir utan kopparnätet och även saknar bredband via fiber? Dagens system gynnar bara de företag som vill tjäna pengar på privatpersoner och företag som är beroende av bredband. Det är dags att förändra reglerna så att de ställer krav på bredbandsentreprenörerna och säkerställer en hållbar utbyggnad av bredband i hela landet, särskilt på landsbygden!

Katarina Raneborn

Vänsterpartiet, kommun- och regionpolitiker, Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons