Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussarna är tillbaka till slottet och turtätheten ökar

Annons

Redan direkt efter omläggningen av stadsbusstrafiken 2010 började kritiken strömma in. Och det var många som hörde av sig. Trots att vi körde fler bussar än någonsin så upplevde många resenärer att det blev sämre turtäthet. Ibland kom det två bussar samtidigt och sedan fick man vänta länge på nästa. Det var svårt att byta när bussen man skulle med gick från en annan del av centrum än bussen man kom med. Förändringen av trafiken som gjordes för fyra år sedan blev inte så bra som den borde. Och på Länstrafiken blev det tydligt eftersom vi inte fick den resandeutveckling som vi räknat med.

När landstinget tog över ansvaret för kollektivtrafiken den 1 januari 2012 var en prioriterad åtgärd att snabbt hitta en lösning på problemen i stadstrafiken. Vi gick tillsammans med Örebro kommun ut på gator och torg för att träffa alla er som reser med stadsbussarna. Vi startade en hemsida www.orebrostadsbuss.se där vi tog in synpunkter och försökte svara på era frågor.

Vi konstaterade snabbt att vi behövde göra ganska stora förändringar för att komma till rätta med problemen. Vi måste få till ett samlat centrumstråk och hitta bättre sätt för stadsbussarna att trafikera cent-rum. Vi behövde förbättra bytesmöjligheterna och hitta en samlad bytespunkt för trafiken. Nu kommer bussarna tillbaka till slottet precis som många önskat. Och vi måste lösa problemen med att parallella bussar kom samtidigt. Förhoppningsvis har vi hittat en lösning på det genom att de nu går samma väg in till centrum.

Dessutom var det flera saker som vi ville förbättra. Vi ville öka turtätheten. Om man vet att det hela tiden går bussar och att man inte ens behöver en tidtabell så är det mycket enklare att resa. I flera tunga stråk kommer det nu gå bussar var tionde minut från morgon till tidig kväll. Vi ville se till att man inte behövde lägga om sitt resande redan i april för att sommartidtabellen inträdde långt innan de flesta börjat tänka på sommaren. Från och med i år kommer bussarna att gå som vanligt ända fram till skolavslutningen och dra i gång för fullt redan när skolan startar igen. Vi ville snabba upp resandet mellan resecentrum och universitetet. Och där har expressbussen redan smygstartat sedan i höstas.

Självklart kommer också några att uppleva att man får en försämring. Att bygga upp en bra kollektivtrafik handlar om att hitta lösningar som är så bra som möjligt för så många som möjligt. Men vi är väl medvetna om att det kanske inte passar alla. Några kommer kanske få gå några meter till till sin hållplats eller behöva byta för att komma dit man kunde åka direkt förut. Men vi är övertygade om att de flesta kommer att få betydligt bättre möjligheter att resa kollektivt.

Antagligen kommer några detaljer kanske behöva justeras när vi väl dragit i gång den nya trafiken. Det vore konstigt om det inte dyker upp några problem när man gör en så stor förändring som vi gör nu. Och vi lovar att lyssna på era synpunkter och fortsätta att förbättra busstrafiken i Örebro. Har ni synpunkter redan nu kan ni träffa oss vid Resecentrum på fredag kl 14–17 den 7 februari och klockan 11–13 på Krämaren den 8 februari.

Söndagen den 16 februari är det skarpt läge och stadstrafiken läggs om. Många bussar får nya nummer och resvägar. Det kommer vara mycket nytt för både er resenärer och för de som kör bussarna. Det kanske till och med blir lite fel de första dagarna. Det är därför som vi har valt att starta trafiken under sportlovsveckan när det är lite mindre belastning i trafiken. Men när den första förvirringen lagt sig hoppas vi att du kommer att uppskatta vad vi har gjort. Vare sig du är en van resenär eller om du känner för att börja åka buss. För alla som är beredda att ställa bilen och ta bussen gör inte bara en insats för miljön. Man bidrar till att göra Örebro till en mycket trevligare stad. Nu är det nya linjenätet klart och på måndag eftermiddag den 17 februari firar vi det vid slottet. Kom gärna dit.

Jonas Karlsson Länstrafikens ordförande (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons