Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens sjukförsäkring är hållbar

Annons

S-företrädarna Eneroth och Karlsson (14/4) vill ha bättre fungerande socialförsäkringar. I sin önskelista om mer till det mesta missar de dock detaljen att resurserna i samhället är begränsade samt att de själva hade chansen i över ett årtionde.

Med S-regeringen hade Sverige ett av Europas friskaste folk, men vi uppvisade märkligt nog samtidigt de högsta sjukskrivningstalen. Folk förtidspensionerades på slentrian.

”Sjukförsäkringen har tillåtits bli en parkeringsplats för problem den inte är avsedd för. Den bästa sammanfattningen av vem som har rätt till sjukpenning i Sverige är att det har den som vill.” Detta var den brutala domen från S-utredaren över läget i landet Sverige 2006.

Jag säger inte att vi gjort allt perfekt eller att det var lätta reformer att genomföra, men vi har tagit det svenska trygghetssystemet in på rätt riktning. Sjukförsäkringen är i dag hållbar och fokuserad på att hjälpa människor tillbaka i arbete.

Eneroth och Karlsson (S) avslöjar sig själva när de först talar om att det är en självklar utgångspunkt för sjukförsäkringen att alla som kan jobba ska göra det, men direkt efter den ståndpunkten konstateras att problemet för försäkringen är att det råder brist på arbeten. Folkpartiet liberalerna vägrar att just ”parkera” bort människor i passivitet. Bort från arbetskraften, bort från samhället och bort från tanken att sysselsättning är viktigt. De som är vana att pensionera bort arbetslösheten kan alltid höja sysselsättningskvoten i vilket land som helst.

Vi liberaler delar uppfattningen att vi av solidariska skäl ska dela på riskerna i livet. Det gäller för dagens sjukförsäkring. Men det borde gälla även för a-kassan. Folkpartiet vill därför se en allmän och statlig a-kassa precis som sjukförsäkringen. Detta för att alla med ska ha ett skydd och vi ska gemensamt betala för denna försäkring.

Vi behöver gemensamma trygghetssystem som är relevanta för alla. I den pågående utredningen om framtidens socialförsäkring räcker vi liberaler ut en hand till progressiva krafter inom S. Gärna högre tak i försäkringarna, men då måste vi tala om solidaritet och obligatorium också.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons