Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att lägga korten på bordet

Annons
Korten på bordet. Finns det andra motiv som inte har offentliggjorts om WUC, undrar statsvetarna Ingemar Elander, Mikael Granberg, Ann-Sofie Lennqvist Lindén och Stig Montin. Arkivbild: Daniel Gustafsson/VLT

Beslutet att lägga ned WUC gick inte att få igenom i Gymnasienämnden. Den logiska slutsatsen av processen till dags dato borde då ha varit att ta ett steg tillbaka och tillsätta en förutsättningslös utredning om lokalerna. Men med en dåres envishet försöker majoriteten att lyfta frågan till programnämnden för att tvinga igenom beslutet. Detta vittnar om dålig känsla – dels för hanteringen av demokratiska processer, dels för behovet att politiska beslut fattas på goda grunder.

Framhärdar politikerna i majoriteten på det sätt som nu sker, visar det tydligt att demokrati handlar om politiska överenskommelser i slutna rum där vissa ”offer” måste göras. Detta framgick tydligt när kommunalrådet Bondeson uttalade sig i Tvärsnytt. KD:s bedömning tycks vara att partiet har något tillräckligt värdefullt att vinna som gör det befogat att betala priset att lägga ned WUC. För Bondeson är detta en politisk realitet. Marie Magnusson (KD) säger till NA den 9 februari att partiet har diskuterat frågan och att de hela tiden har haft ett annat förslag, men att partiet inte är ”beredda att spräcka en majoritet”. Det är så det politiska spelet spelas. KD överger alltså sina idéer för att bevara majoriteten. Majoritetens bevarande är viktigare för partiet än goda lösningar framtagna efter noggranna utredningar. Detta ökar knappast legitimiteten för kommunpolitikerna bland väljarna, i synnerhet inte bland de kommande förstagångsväljarna.

Lägger vi till uttalanden gjorda av socialdemokraten Dennis Begic i dennes blogg den andra februari så framstår hela detta cyniska spel som än mer ihåligt. I bloggen säger Begic först att han anser att nedläggningen av WUC är den bästa lösningen utifrån de underlag som finns. Frågan är vilka underlag? Detta tycks även vara oklart för honom som längre fram i texten säger att han känner sig trygg med ” … de underlag som slutligen kommer att läggas på bordet”. Plötsligt tycks det inte finnas ett underlag för detta beslut, utan det är något som ”kommer att” finnas längre fram. Samtidigt så kan Begic dra slutsatsen att en lösning är bättre än en annan. Hur är detta möjligt utan underlag?

Dennis Begic skriver på sin blogg att det handlar om att ”ta ansvar för hela Örebros utbildningsverksamhet”. Det framstår som underligt att man ”på sikt” inte kan se att kommunen behöver bra utbildningar i bra lokaler för att konkurrera med friskolorna. Varför har man inte tagit med detta i diskussionen om framtiden?

Majoriteten har sagt att WUC inte är en centralt belägen skola och att man av den anledningen kan flytta den. En flytt från WUC till exempelvis Risbergska, gör det utbildningen mer centralt belägen och därmed mer attraktiv?

Det är dags att lägga korten på borden och redogöra för vilka uppgörelser och hänsynstaganden som ligger till grund för den starka viljan att lägga ned WUC. Finns det andra motiv som inte har offentliggjorts? En central fråga är hur kommunen – som går med miljoner i överskott – ska spara.

Demokrati betyder inte att var och en kan få allt det den vill ha. Demokrati är ett sätt att hantera en situation där ingen kan få allt det den vill ha, men denna hantering måste ske på ett öppet och kommunicerande sätt. I annat fall tappar beslutsfattarna legitimitet. Det är precis det som håller på att hända. Är det så att den politiska majoriteten fullständigt underskattar medborgarnas – och sitt eget – behov av grundläggande information som grund för beslut? Eller struntar man i det och hoppas att saken är bortglömd tills nästa val?

Mikael Granberg

Docent i statskunskap

Ann-Sofie Lennqvist Lindén

Fil dr i statskunskap

Stig Montin

Professor i statskunskap

Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons