Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Sverige att ta klimatansvar

Annons

På måndag samlas världens beslutsfattare i Durban, Sydafrika, för att diskutera mänsklighetens största utmaning, den globala uppvärmningen. Vi förväntar oss att du, miljöminister Lena Ek, kommer att vara en ihärdig förespråkare för ett bindande, rättvist och ambitiöst klimatavtal.

Ditt globala miljöengagemang och Sveriges långvariga solidaritet med utvecklingsländerna ger dig förutsättningarna. Ditt engagemang behövs för de människor som drabbas redan i dag; över 25 miljoner klimatflyktingar, och de omkring 300 000 människor som årligen dör på grund av klimatförändringarna.

På Afrikas horn pågår nu en tragedi efter den värsta torkan på över 60 år. Två miljoner människor svälter och hundratals barn dör varje dag. I Sydostasien drabbas miljontals människor av ihållande regn och stigande vattennivåer. I Centralamerika har 100-tals människor dött under de senaste veckornas intensiva regn. De extrema väderfenomenen ligger i linje med vad forskarna förutspått. Förändringarna går snabbare än vad man tidigare trott.

Världen subventionerar, enligt OECD-organet IEA, fossila bränslen med minst 400 miljarder dollar årligen. Det motsvarar, enligt Världsbanken, ungefär den summa som utvecklingsländerna behöver i stöd för klimatinsatser inom ett par år.

Sverige har gjort en del framsteg i sitt klimatansvar. Den svenska koldioxidskatten har varit ett effektivt verktyg. Det är bara början. Den rika världen har stått för 75 procent av alla utsläpp, medan 75 procent av alla negativa konsekvenser drabbar utvecklingsländer. Vår klimatskuld till utvecklingsländerna är gigantisk. Vi kan därför inte än en gång komma tomhänta till förhandlingarna. På samma sätt som den rika världen sköt till 1000-tals miljarder dollar under finanskrisen 2008 måste vi nu inse riskerna med klimathotet och tillföra pengar.

Vi måste också visa verklig vilja att minska våra egna utsläpp. Sverige och EU bör göra gemensam sak med de över 100 utvecklingsländer som anslutit sig till 1,5-gradersmålet, och fatta beslut om att halvera våra egna utsläpp i EU redan till år 2017. Över 7 100 personer i Sverige har skrivit under det i uppropet för klimaträttvisa.

Det är hög tid, Lena Ek, att vi tar ansvar för våra barn och barnbarn, och för alla de människor som redan i dag drabbas av klimatförändringarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons