Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De svenska skogarnas mångfald kan locka turister och skapa jobb

Annons

Sverige är drabbat av en väsentlig arbetslöshet, som till och med är värre än i våra grannländer och Europa totalt. Inom Nerikes Allehandas spridningsområde är allvarliga varsel alldeles nyss lagda i verkstadsindustrin i Degerfors och skolan i Hällefors samt sågverket i Hasselfors. Det är inte troligt att Sveriges arbetstillfällen i tillverkningsindustrin har några utsikter att öka, tvärtom. Vår framtid är hotad av detta.

Vad har vi då att sätta emot? Jo, en utökad turism är klart möjlig. Vår stora glesbefolkade men vackra natur är på väg att locka till sig människor från det folktäta Europa. Människor som vill ha alternativ till de alltmer trängda och förorenade baden i exempelvis Medelhavet. Nerikes Allehanda har nyligen gett mig en idé i sammanhanget. Det är den utlysta fototävlingen för läsekretsen. Skulle den inte kunna utökas med en klass för enbart utländska turister? Tävlingar lockar alltid och de nya digitala kamerorna ger obegränsade möjligheter. Kanske kunde tidningen i samarbete med Svenska Turistföreningen arrangera en turistfototävlan?

Alldeles nyligen har jag i teve sett naturfilmer för BBC där nattfoton av djur lockat, alldeles nyss om tigrar i det gränsöppnade landet Bhutan i Himalaya. Tydligen är mörkerkameror en ny gren i fotoindustrin liksom de redan etablerade undervattenskamerorna. Tänk vad de svenska skogarnas mångfald av djur kan locka turister om det bara marknadsförs. Ovan föreslagna tävling passar kanske in som en idé? Men om vi skall locka turister med vårt djurliv och möjligheter att fotografera det måste vi vara aktsamma om vår natur. Att kalavverka skog värre än i regnskogarna måste bromsas. Djurlivet skyddas och vår hävdvunna allemansrätt förklaras så den används som avsetts och inte till de snikna massexploateringarna inom bärskörd, felaktigt utnyttjande av kanotleder och liknande.

Naturligtvis är djurlivet centralt. Det jag förut skrev om mörkerfotografering har förstås den främsta lockelsen i våra fyra stora rovdjur som nog måste prioriteras på bekostnad (statligt betald) av mest hobbybetonad fåravel och även jakthobbyn måste underordnas turismen. Tänk på att turismen är vårt främsta, kanske enda, hopp mot arbetslösheten. Och faunan består inte bara av rovdjur även om de är mest lockande för turister och jägare världen över. Här måste fotojakt vara enda turistjakten! Storviltsjakt a la Hemingway är passé i hela världen. Låt vår natur locka turister genom att den vårdas på alla plan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons