Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den åtgärdsplan som (M) efterlyser finns redan

Det är verkligen intressant att ta del av Katarina Tolgfors debattartikel den 19 juni. Rubriken är ”Oppositionen vill se långsiktiga budgetlösningar” och rör regionfullmäktiges sammanträde den 16 juni, där den första ekonomiska periodrapporten behandlades.

Annons
Marie-Louise Forsberg-Fransson svarar Katarina Tolgfors

Tolgfors är missnöjd med både NA:s reportage från fullmäktigesammanträdet, som hon tycker har en ”märklig vinkling”, och med den styrande majoritetens hantering av periodrapporten.

Först vill jag säga att jag inte delar hennes åsikt om NA:s reportage, utan känner mig rätt citerad och upplever att reportern väl skildrar den ordväxling som förekom.

För det andra är det inte bara oppositionen som vill se långsiktiga budgetlösningar, utan det är hela poängen med att vi i den styrande majoriteten direkt har tagit tag i den ökande nettokostnadsutvecklingen.

Regiondirektören har fått i uppdrag att i nuläget se till att kostnadsökningarna dämpas genom att spara in 40 miljoner kronor, och på lång sikt är det ett led i att slå vakt om en ännu bättre sjukvård.

De borgerliga med Moderaterna i spetsen vill se en åtgärdsplan från majoriteten, skriver Tolgfors. Men det finns ju en åtgärdsplan, som Regionstyrelsen antog den 27 maj!

Men tyvärr har den borgerliga oppositionen som vanligt suttit med i beredande organ och antingen sovit eller passat. Först när det är dags för offentligheten går man ut och tycker till – och i det här fallet med fem tillägg, som inget av dem innebär något nytt eller något som vi inte redan verkat för.

Än en gång ser jag inte ett enda nytt förslag från den borgerliga oppositionen på hur vårdens problem ska lösas, utan det är samma gamla vanliga recept:

Höjda patientavgifter, mindre pengar till sjukvården, färre personal och utförsäljning av vården till privata intressen.

Det är inget framgångsrecept för en god vård till våra invånare! Det är inte vad som behövs, utan det är ännu bättre kvalitet och mer tillgänglighet – men det åstadkommer man inte med färre personal. Det behövs fler personal, och inte färre.

Det borgerliga receptet om ökad privatisering är dessutom inte det som länsinvånarna vill ha. Vi i majoriteten har tydligt gått till val på att inte sälja ut våra sjukhus, och vi har också fått väljarnas förtroende att styra länets hälso- och sjukvård.

Jag är stolt över att ha fått leda tidigare landstinget och nu Region Örebro län med strävan efter jämställd och jämlik vård till alla, den bästa vårdkvalitet som kan erbjudas och att den som behöver vården mest också ska få den först. När det gäller hur organisationen sköts, vill jag bara framhålla att vi haft god koll på ekonomin och att nettokostnadsutvecklingen förra årsskiftet var näst lägst i landet.

Vi socialdemokrater har inbjudit till öppenhet och samarbete och vi vill arbeta med många partier. Så välkommen att vara med – men då måste man också delta ärligt och seriöst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons