Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska modellen står sig stark

Annons
Skotten mot strejkande sågverksarbetare i Ådalen 1931 blev en vändpunkt för Sverige.

1930-talets tid fylld med strejker och till och med militär, som sköt fem strejkande arbetare i Ådalen 1931, gjorde att arbetsgivarna tyckte att så kan vi inte ha det. 1938 förhandlade man med LO och det så kallade Saltsjöbadsavtalet lade grunden till den ”svenska modellen”.

Ingen ville ha politisk inblandning. Den gav osäkerhet då den ju kunde ändras vid nästa val. Nej förhandling mellan parterna och Arbetsdomstolen, med valda ombud, för att lösa tvister.

LO-sidan hade också att förhålla sig till ”Svenska arbetsgivarföreningens stadgar”. De ruckades lite när det behövdes men en för arbetarsidan förhatlig §32 fanns kvar till slutet. Den löd ”Arbetsgivaren har att leda och fördela arbetet, samt att fritt efter behov anställa och avskeda arbetare”. Slutet kom när Henry Allard 1974 lade fram förslag om ändringar och LAS och arbetsrätten kom. Man ville fortfarande inte ha någon inblandning av politiker.

... istället för massavskedanden, gick man ner i arbetstid och många fick kompetenshöjande utbildning inom företagen.

Den ”svenska modellen ”står sig än, även om mycket har luckrats upp. Under ”den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet” förhandlade metallarbetarna med ordförande Löfven så att, istället för massavskedanden, gick man ner i arbetstid och många fick kompetenshöjande utbildning inom företagen. När sedan lågkonjunkturen tog slut kunde man rivstarta med kunnig personal. Så kunde inget annat land göra.

Arbetsmarknadsminister Maud Olovsson ville sedan få arbetsrätten mer flexibel via riksdagen. Hon sneglade på Danmarks ”Flex-security-system”. Men avstod från Security-delen. För i Danmark kan även den, som inte är fast anställd, teckna hyresavtal eller låna pengar på banken och så vidare. Men inte i Sverige. Hon hänvisade till att LAS var ett stort hinder för småföretagarna.

Alltså den svenska modellen står sig och låt den göra så även framdeles.

En enkät som gjordes för två – tre år sedan visade att det var tre saker, som besvärade, men inte LAS. Den krångliga byråkratin, som tvingade dem att betala en revisor, eftersom felaktigheter vid kontakter med myndigheter gav straffavgifter. Dessutom vill man vara med i den allmänna sjukförsäkringen för att slippa betala dyra avgifter till privata försäkringsbolag. Som nummer tre ville man slippa betala två veckors sjuklön för en anställd, som blivit sjuk. Har man fyra – fem anställda, man ska täcka upp för en som blir dålig och dessutom betala sjuklön. Då blir det svårt.

Maud Olovsson backade arbetsmarknadens parter ville inte ha någon politisk inblandning. Förhandlingar sinsemellan är fortfarande det bästa.

Alltså den svenska modellen står sig och låt den göra så även framdeles.

Björn Molander

Glanshammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons