Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Depression är ingen naturlig del i åldrandet

Siri, 78 år, kom in till sjukhuset efter en tids sjukdom. Hon hade drabbats av en kraftig förkylning och på det en släng av magsjuka, och nu hade hon blivit förvirrad och orkeslös.

Annons
RÄTT VÅRD. Många äldre får inte rätt diagnos när det gäller psykiska åkommor.Arkivfoto: Bertil Persson/TT

Till slut hamnade hon på en psykiatrisk avdelning. Alla var övertygade om att Siri drabbats av demens eller en depression. Under hela tiden hade hon ätit sina mediciner. Även de vätskedrivande och det visade sig efter en grundlig genomgång av mediciner och hälsan att Siri helt enkelt var uttorkad. Efter att det hade justerats tog Siri själv taxi till sitt boende.

Axel kan inte ta sig samman och komma ut. Han gråter mycket, känner sig ensam. Han har vänt på dygnet eftersom han har svårt för att sova på natten, matlusten har avtagit.

Axel har börjat bli förvirrad och orkeslös. Han har ont i magen och i bröstet. Man hittar inget fel på honom utan antar att det är en begynnande demens. Men det visar sig vara en depression och med rätt medicinering återvänder livet till Axel. ”Jag är ju trots allt bara 82 år.”

De två exemplen, med lite omskrivning är hämtade från verkligheten, som visar hur svårt det kan vara att upptäcka depressioner hos äldre och hur snabb man är att sätta stämpeln demens.

Psykisk ohälsa och sjukdom bland äldre är minst lika vanlig som bland yngre personer. Trots att många äldre drabbas av psykisk sjukdom visar studier av både hälso- och sjukvård och äldreomsorg att gruppen äldre inte får den vård som de behöver.

Totalt har antalet självmord i Sverige ökat, även bland äldre enligt statistik mellan åren 2008 och 2013.

Det kan vara svårt att ställa diagnos på äldre personer eftersom de ofta söker vård för symptom som ont i huvudet, magen eller bröstet.

Många ser depressionen hos äldre som en naturlig del av åldrandet. Men varför skulle det vara det? Därför är kunskap för att ställa rätt diagnos viktig inom vården.

Med tanke på att det ändå är så pass vanligt förekommande med psykisk ohälsa borde det finnas fler äldre inom den specialiserade psykiatrin.

Det gäller inte bara att ställa rätt diagnos utan det gäller också att ge rätt vård. De äldre hamnar alltför ofta utanför den specialiserade psykiatrin. Och om vi tänker på framtiden och det ökande antalet äldre måste äldrepsykiatrin utvecklas.

Socialstyrelsen konstaterar att användning av psykofarmaka är mer utbredd bland äldre än bland yngre. Dessutom har äldre fler kombinationer, men frågan som måste ställas är om det är rätt medicinering.

Socialstyrelsen rekommenderar inte ångestdämpande, lugnande, inklusive sömnmedel till äldre på grund av biverkningar och risken att ramla.

Risken är att en del av denna medicin ändå skrivs ut lite slentrianmässigt. Men likväl är många äldre med psykisk sjukdom undermedicinerade.

När vi blir äldre vill vi leva ett värdigt och positivt liv.

Därför gäller det att rätt diagnos ställs vid depression, att rätt medicinering och rätt vård ges. Det kräver samarbete mellan vårdcentralen, geriatrik och psykiatri.

Det kräver både kunskap om och respekt för den äldre.

Det naturliga tillståndet för äldre är inte depression, utan att ha lusten kvar att ännu en dag utforska livets hemligheter.

Detta är dessutom ännu ett skäl att hitta vägar för anpassa vårdcentraler bättre för äldre, det vill säga ÄVC (äldrevårdscentral) liknande BVC (barnavårdscentral).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons